Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

JAR čtyři roky po fotbalovém MS. Chudoba, bída a žádné zlepšení

Sport

  6:00
PRAHA - Roky budovali stadiony a pevné zázemí. To vše přesně tak, aby byli fotbalisté z celého světa v dějišti šampionátu spokojení. Brazilci si mohou už pár dnů před startem mistrovství leccos úspěšně odškrtnout, jenže co bude potom? "Nic, postavily se stadiony a pak všichni zmizí," říká Imaan Milanzi - úředník z jihoafrického města Nelspruit, které hostilo mistrovství před čtyřmi lety.

MS ve fotbale. Jižní Afrika foto: Reuters

Olympijské hry, fotbalové i hokejové šampionáty a další akce velkých formátů... Ve většině lze najít jeden společný jmenovatel. Pořádající země a jednotlivá města žijí sportovním svátkem jen na čas. Přesněji řečeno: po dobu jeho průběhu.

Pak přijde konec. Z ulic zmizí fanoušci, bary se vylidní a zbrusu novými stadiony zní až strašidelná ozvěna. Je to logický vývoj událostí, s nímž se musí počítat. Země protkané chudobou a nízkou životní úrovní však musí skousnout ještě další pilulku hořkosti.

Obyvatelům nižší třídy se ze dne na den otevře "jiný svět". A věří, že jim velká událost pomůže. Vláda je mnohdy v pozitivních názorech utvrdí, ale opak může být pravdou. 

"Bylo nám slíbeno, že se v naší zemi zlepší po mistrovství struktura a zásobování vodou. Ale to byly jen lži. Postavil se tu stadion a pak všichni zmizeli," řekl Milanzi serveru BBC.

Město Nelspruit v Jižní Africe bylo jedním z hostitelů fotbalového mistrovství v roce 2010. Vyrostl zde stánek pro 41 tisíc diváků, na němž se odehrály čtyři zápasy v základních skupinách. Od té doby nic. Do ulic se vrátila chudoba. "Věci nešly podle plánu," dodal Milanzi.

"FIFA vydělala velké peníze, ale ublížilo to místním podnikům," řekl zase výzkumník z Johannesburgu Dale McKinley. Podle něj je v Jižní Africe v současné době pouze jediný stadion, který lze "finančně utáhnout."

Kritici se vyjádřili také k dopravní infrastruktuře. Dráha rychlovlaku mezi hlavním městem a letištěm sice během mistrovství poctivě plnila svůj účel, ovšem nyní strádá. Pro většinu Jihoafričanů jde navíc o finančně nedostupnou záležitost.

Facka do tváře

Na podporu nejpopulárnějšího sportu planety vybudovala FIFA pět fotbalových hřišť napříč zemí, kde se děti za pomoci dobrovolníků s kolektivní hrou seznamují.

"Ale celý projekt je jako facka do tváře," zlobil se McKinley."Proč je FIFA tak chamtivá? Za peníze, které mají a pořádáním mistrovství u nás získali, by mohli postavit hřiště v každé škole," míní.

Teď hostí obří akci Brazílie. Stovky lidí už ve městech protestují, děsí je podobný scénář. "Budťe opatrní a nevěřte všemu, co vám bude slíbeno," radí Jižní Afrika.