Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jarolím: Brabec se kamarádil s Doležalem, proto letěl

Sport

  14:56aktualizováno  17:00
BRATISLAVA/PRAHA - Více jak dva roky to bylo tajemstvím, o kterém nechtěla ani jedna strana promluvit. V červnu 2009 se rozhodl kouč Slavie Karel Jarolím po druhém mistrovském titulu v řadě vyhodit kapitána týmu Ericha Brabce. Vysvětlení? "Nehodil se nám do koncepce," tvrdil tehdy oficiálně nyní již kouč aktuálního slovenského šampiona Slovanu Bratislava.

Karel Jarolím a Erich Brabec. foto: ČTK

Pro deník Pravda řekl pravdu. Jak příznačné. Dva roky kouč Karel Jarolím odmítal mluvit na téma Erich Brabec a jeho konec ve Slavii po druhém titulu v řadě červenobílých v červnu 2009. Poté, co renomovaný trenér získal do své sbírky i slovenský primát se Slovanem Bratislava, 23 měsíční mlčení prolomil.

Karel Jarolím.

"Kamarádil se s jedním akcionářem, panem Doležalem a v jednom okamžiku měl pocit, že si může dovolit všechno. Upozorňoval jsem ho na to několikrát," odpověděl nečekaně otevřeně Jarolím na jeden z dotazů redaktora deníku Pravda. "Úplně ztratil pokoru," dodal. Před dvěma lety znělo oficiální stanovisko konce Brabce ve Slavii tak, že se nehodí do koncepce.

BRABEC S DOLEŽALEM PODNIKAJÍ

Podle výpisu z katastru nemovitostí spolu Petr Doležal a Erich Brabec podnikají s pozemky v Jílovém u Prahy, kde Doležal bydlí. Oba společně vlastí téměř 23 tisíc metrů čtverečních půdy (momentálně již samostatně), na které má letos vyrůst 24 rodinných domů v hodnotě převyšující 60 milionů korun. Doležal, Brabec a bývalý místopředseda svazu ČMFS Jaroslav Vacek spolu mají zástavní právo na společnost Nový domov (podniká s pozemky) v hodnotě 19 milionů korun.

Přitom sešívaní měli na svém kapitánovi postavenou marketingovou kampaň. Brabec byl oblíbený v kabině a miláčkem slávistických tribun. Po jeho vyhazovu se zvedla proti Jarolímovi vlna odporu, kterou kouč v následujícím roce (2010) odnesl vyhazovem. A to hned dvakrát.

"Všechny kroky jsem udělal se souhlasem vedení klubu. Ale kdybych tušil, jakou aféru z toho média udělají, možná bych postupoval opatrněji. V zásadě platí, že hráči přicházejí, ale i odcházejí," vysvětluje s odstupem své kroky Jarolím. Jeho slova navíc zapadají do skládačky kolem Slavie, která se nyní hrabe z historické krize.

"Brabcův kamarád" Petr Doležal (generální manažer) se totiž na jaře 2010 velmi silně přisazoval za Jarolímovo odvolání, proti kterému byl naopak majitel klubu Tomáš Rosen. Nakonec dosáhl svého a několikrát se následně do Jarolíma v médiích opřel. Klub ale nakonec musel opustit také on, aby se Jarolím na pár měsíců do Edenu vrátil.

Kapitán Slavie Praha Erich Brabec se zlobí na spoluhráče po nevydařeném rohovém kopu.

Ten opustil loni na podzim a zamířil na Slovensko, kde dotáhl Slovan Bratislava po roční odmlce opět k mistrovskému titulu a navrch přidal vítězství ve slovenském poháru.