130 let
Patrik Schick se ze Sparty přestěhoval do Itálie a nyní i do seniorské reprezentace.

Patrik Schick se ze Sparty přestěhoval do Itálie a nyní i do seniorské reprezentace. | foto: MAFRA - Ota Bartovský

Jarolím ‚ukradl‘ jedenadvacítce Schicka. Dočká se mladík souboje s mistry světa?

Sport
  •   11:10
PRAHA - V nominaci české fotbalové reprezentace na říjnové zápasy kvalifikace mistrovství světa v Německu a s Ázerbájdžánem je i útočník jednadvacítky Patrik Schick. Do národní týmu se také vracejí záložník Milan Petržela a uzdravený stoper Tomáš Sivok. Trenér Karel Jarolím zatím povolal devatenáct hráčů a v příštích dnech doplní další čtyři jména.

Zápas s obhájcem světového zlata Německem hostí 8. října Hamburk, domácí duel s Ázerbájdžánem se hraje 11. října ve Vítkovicích. Po prvním utkání kvalifikační skupiny má český celek bod za domácí bezbrankovou remízu se Severním Irskem.

Jarolímovi, který v létě převzal národní celek po Pavlu Vrbovi, zkomplikovala druhou nominaci zranění některých hráčů. Chybějí například lídr zálohy Vladimír Darida, Jakub Rada či Lukáš Pokorný. Stále schází také kapitán Tomáš Rosický, jenž si po návratu do Sparty obnovil zranění a ještě neoznámil, zda bude v reprezentaci pokračovat.

O zařazení dvacetiletého Schicka ze Sampdorie Janov do reprezentačního A-týmu se mluvilo už v září, tehdy ale ještě zůstal v jednadvacítce. Za dospělý národní celek Schick odehrál jedno utkání na soustředění před Eurem v Rakousku, na šampionát se však nedostal.

Petrželovi vynesly pozvánku dobré výkony v dresu Plzně. Za reprezentaci naposledy hrál vloni v říjnu v evropské kvalifikaci proti Turecku. Zkušený stoper Sivok kvůli zranění vynechal zápasy s Arménií a Severním Irskem, nyní už je ale v pořádku.

Česká nominace na Německo a Ázerbájdžán
PoziceJméno a příjmeníKlubStartyBranky
BTomáš VaclíkBasilej80
BTomáš KoubekSparta30
BJaroslav DrobnýBrémy70
OTheodor Gebre SelassieBrémy371
OPavel KadeřábekHoffenheim232
OTomáš SivokBursaspor585
OMarek SuchýBasilej291
OJan SýkoraLiberec10
OFilip NovákMidtjylland40
ZMilan PetrželaPlzeň170
ZBořek DočkalSparta256
ZDavid PavelkaKasimpasa120
ZMartin FrýdekSparta30
ZLadislav KrejčíBoloňa285
ZTomáš HořavaPlzeň52
ZJiří SkalákBrighton130
ÚVáclav KadlecSparta133
ÚPatrik SchickSampdoria Janov11
ÚMatěj VydraDerby195

Bez Schicka, s deseti góly nejlepšího střelce bojů o evropský šampionát, se tak bude muset obejít česká jednadvacítka, kterou čeká závěrečné utkání kvalifikace s Moldavskem.

„Vedli jsme diskuzi s vedením áčka a platí to, co jsme si řekli už na začátku naší spolupráce, že ať už se jedná o kohokoli, tak má přednost první tým,“ řekl trenér Vítězslav Lavička na tiskové konferenci. „Patrik si výkony jak za jednadvacítku, tak v Itálii vybudoval pozici, že se posouvá do áčka,“ dodal.

Jednadvacítka nastoupí proti Moldavsku příští týden v pátek ve Znojmě a potřebuje vyhrát, aby udržela naději na přímý postup na šampionát. Lavičkův výběr má totiž na prvním místě dvoubodový náskok před druhou Belgií, kterou však ještě čekají dva zápasy - v Černé Hoře a doma proti Lotyšsku. Čtyři nejlepší celky z druhých míst čeká baráž.

Autor: ČTK