130 let
Jiří Jarošík

Jiří Jarošík | foto: ČTK

Doporučujeme

Jarošík ve Spartě: tahák i riziko

Sport
  •   8:00
PRAHA - Během kariéry získal Jiří Jarošík devět titulů. Domů se vrátil, aby přidal desátý. Na největší letní přestup v české lize bylo nutné si počkat až dva týdny po začátku ročníku. Když si třiatřicetiletý fotbalista přetáhl v sobotu přes hlavu znovu rudý dres, přibyl do domácí nejvyšší soutěže nejen čtyřicátý hráč s reprezentační zkušeností. Pro fanoušky může znamenat Jarošík významné lákadlo také z řady jiných důvodů.

Nikdo jiný se na českých trávnících nemůže pochlubit tím, že si ještě v minulé sezoně zkusil, jaké je to stát proti hvězdám Barcelony nebo Realu Madrid. Nikdo jiný nemá ve fotbalovém životopise ligová prvenství ze tří významných soutěží (Anglie, Skotsko, Rusko). Jarošík, který loni hrál v Zaragoze, se ale třeba zvládl prosadit i do sestavy v Chelsea v dobách největší slávy pod trenérem Mourinhem. Nic z toho se nestalo náhodou.

O JAROŠÍKOVĚ PŘESTUPU VÍCE

Jarošíkovy ambice v Česku musí být logicky nejvyšší. "Chci vrátit na Letnou titul a hrát dobrý fotbal. Věřím, že mě to bude bavit jako poslední dva roky ve Španělsku," řekl na tiskové konferenci.

S jeho příchodem získává Sparta velmi zkušeného hráče, který zdaleka není na konci svých sil. Když z ní před osmi lety odcházel do CSKA Moskva, byl nejvíc ceněný jako důrazný záložník se schopností razantně vystřelit z dálky, dnes už je z něj ryzí střední obránce. To je také místo, které by mu mělo patřit ve Spartě.

Konkurence je samozřejmost

Až příliš široký výběr na tomto postu vypadá příjemně, nicméně může představovat pro Spartu také komplikaci. Na Letné jsou k dispozici na dvě místa stoperů hned čtyři kvalitní alternativy. Kromě Jarošíka dlouho nedotknutelný Tomáš Řepka, který během přípravy zůstával často mezi náhradníky, pak se však na hřiště vrátil. Vedle něj se nejčastěji objevuje Tomáš Zápotočný, další významná letošní posila. Bez využití zůstává zatím nejvíc Erich Brabec jako další důležitá osobnost s reprezentačními zkušenostmi na sparťanské soupisce. Všichni dobře placení a zvyklí na roli jednoznačných lídrů.

Přetlak může kromě užitku přinést napětí, samotného Jarošíka, zvyklého na podobné poměry z ciziny, však vůbec neděsí. "Beru to normálně. V každém klubu, co jsem hrál, byli na dvě místa přichystaní čtyři hráči."

Grafika - Jiří Jarošík

Ve Spartě se tradičně mohou pyšnit elitní obranou. V posledních pěti sezonách dostali v lize čtyřikrát nejméně gólů, ačkoliv tituly vybojovali jen dva. K Jarošíkově příchodu se na Letné odhodlali, přestože mnohem méně variant na výběr mají v útoku. Na hrotu chybí rovnocenná náhrada za dosud excelentního kanonýra Kweukeho.

Při včerejším utkání na Slovácku ještě nejnovější posila nebyla připravená, k obnovené premiéře ve Spartě dojde pravděpodobně až další víkend proti Hradci Králové. Není vyloučeno, že do té doby už možná bude na nabité soupisce volněji.

Baník volá o pomoc Svěrkoše

Kromě Jarošíkova případu se chystá velký návrat také v Ostravě. Baník momentálně řeší úplně jiné starosti než Sparta. Po třech porážkách v úvodu sezony je jasné, že rozklížený klub bude mít po letech strávených ve špičce soutěže dost starostí se záchranou.

Útočník Václav Svěrkoš by se určitě hodil. Král střelců ze sezony 2007/08 a účastník posledního Eura už byl u porážky s Mladou Boleslaví 1:4. Zatím však jako divák.

Po konci jeho angažmá ve francouzském Sochaux je ale, zdá se, k mání. "Který trenér v lize by nechtěl mít Svěrkoše v týmu? Kdyby se vrátil, moc rádi bychom ho přivítali," řekl trenér Baníku Pavel Malura. Jeho slova lze brát za současné situace jako naléhavé volání o pomoc.

Autor: Petr Adam