Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbalista Slavie má pozitivní test na koronavirus, sešívaní zrušili přípravný zápas s Jihlavou

Trénink fotbalistů Slavie foto:  Michal Šula, MAFRA

Praha - Jeden z fotbalistů pražské Slavie měl pozitivní test na koronavirus. Na twitteru to oznámil šéf klubu Jaroslav Tvrdík. Úřadující mistr měl dnes odpoledne sehrát s druholigovou Jihlavou první přípravný zápas před plánovaným obnoveným nejvyšší soutěže, který zrušil. Slavia podle Tvrdíka nyní čeká, jaké dostane pokyny od hygieniků.
  10:47aktualizováno  12:20

Jde o druhý známý případ nákazy koronavirem v první fotbalové lize. Jednoho nakaženého hráče má také Mladá Boleslav. Liga se má po více než dvouměsíční pauze rozběhnout v sobotu dohrávkou 23. kola mezi Teplicemi a Libercem. Vedoucí Slavia má do restartované sezony vstoupit v úterý právě proti Mladé Boleslavi.

Hráči a realizační tým Slavie byli plošně testováni v pondělí. Podle informací serveru iSport.cz měl pozitivní nález jeden z mladých fotbalistů vršovického mužstva.

Hygienická stanice by měla postupovat stejně jako u Boleslavi, kde do karantény nastoupil zatím jen pozitivně testovaný hráč. Spoluhráči a další lidé z jeho blízkosti budou znovu testováni během dneška.

Masopust na tréninku Slavie
Frydrych a Kůdela na tréninku Slavie

„Naše opatření budou vycházet z toho, jaká byla míra kontaktu jednotlivých hráčů mezi sebou. To v současné době zjišťujeme,“ řekla ČTK ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová, která nechtěla spekulovat o konkrétních opatřeních. „Pokud spolu jen trénovali venku, tak ta opatření nebudou zásadní,“ doplnila.

Fotbalisté musejí z nařízení ministerstva zdravotnictví před začátkem soutěže absolvovat dva testy v rozmezí pěti až šesti dnů. Výsledky druhého musejí být k dispozici 24 hodin před zápasem. Třetí test hráči a realizační týmy všech klubů podstoupí mezi základní částí a nadstavbou.

Podle Ligové fotbalové asociace bylo od pátku do neděle testováno 740 osob z 16 klubů první a druhé ligy. Výsledky pondělních odběrů by LFA podle mluvčího Štěpána Hanuše měla zveřejnit dnes odpoledne, až dostane příslušná data. Identitu pozitivně testovaných lidí asociace ani kluby neoznamují.

První a druhá liga byly kvůli pandemii koronaviru přerušeny před polovinou března. Minulé úterý rozhodlo ligové grémium o prodloužení sezony přes 30. června. Zápasy se mají hrát bez diváků.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...