130 let

Japonská legenda Keisuke Honda. | foto: ČTK/AP

Jedinečný rekord. Japonec Honda dokázal skórovat na pěti kontinentech a vyhlíží Antarktidu

Sport
  •   13:02
Praha - Zápis do historie, který se jen tak nevidí. Japonský fotbalista Keisuke Honda dokázal na klubové úrovni vsítit branku hned na pěti kontinentech a stal se tak jediným fotbalistou, jakému se to kdy podařilo. Poslední trefu zaznamenal v dresu brazilského Botafoga a měl obrovské štěstí. Šlo totiž o poslední zápas jeho týmu, před přerušením celé soutěže. Teď vyhlíží Antarktidu.

Keisuke Honda patří k nejlepším fotbalistům, kteří kdy Japonsko ve světě reprezentovali. Ve své bohaté kariéře zaujal například v dresu moskevského CSKA či milánského AC. Teď ve 33 letech působí v Brazílii, kde obléká dres Botafoga. Nedělní debut navíc levonohý šikula oslavil brankou a přispěl k bodovému zisku za remízu 1:1.

Díky této trefě se zkušený ofenzivní záložník osamostatnil a získal kuriózní rekord. Jako jediný fotbalista na světě dokázal skórovat na pěti kontinentech. Prvně střílel branky doma v Japonsku, kde působil v Nagoyu, Gambu a Seiryo. Pak se přestěhoval do Nizozemska, kde hrál za Venlo. Odtud zamířil do CSKA a následně do AC Milán.

Pak přišli na řadu exotické destinace. Nejdříve mexická Pachuca, po ní australské Melbourne. V listopadu už to vypadalo na setrvání v Evropě, po návrtu do nizozemského Vitesse Arnhem však v lednu podepsal Botafogu.

Sám Honda moc dobře ví, co dokázal. „Někdy chci hrát a dávat góly taky na Antarktidě,“ prohlásil. Aby dokázal zkompletovat všechny kontinenty, musí zamířit na sklonku své kariéry do Afriky. Tam sice branku vstřelil, avšak v dresu japonského národního týmu při MS v Jihoafrické republice.

Zklamaný Keisuke Honda po prohře s Belgií.
Keisuke Honda (vlevo) a Carlos Valdes.
Autor: