Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Lavičkova jednadvacítka remizovala s Lotyšskem, zachráncem je Klobása

Sport

  19:02aktualizováno  19:11
RIGA - Čeští fotbalisté do 21 let remizovali ve druhém utkání kvalifikace mistrovství Evropy 2017 v Lotyšsku 1:1. Výběr trenéra Vítězslava Lavičky zachránil v Jelgavě po nevýrazném výkonu bod pět minut před koncem, kdy se prosadil střídající Stanislav Klobása. Domácí poslal do vedení v 53. minutě Ilja Šadčins.

Český trenér Vítězslav Lavička. foto: ČTK

Jednadvacítka nastoupila v Lotyšsku dva dny po reprezentačním áčku, které si tam výhrou 2:1 zajistilo postup na Euro, a ve stejné sestavě jako v úvodním pátečním kvalifikačním utkání s Maltou (4:1). V prvním poločase se však hosté trápili a navzdory územní převaze se do šancí dostávali jen sporadicky. Trávníka po půlhodině hry vychytal brankář Kurakins a Čermák sice trefil břevno, ale před hlavičkou fauloval.

Úspěšný debut kouče Lavičky. Lvíčata v kvalifikaci o ME přehrála Maltu

Ani ve druhém poločase se hra příliš nezměnila a český tým po zaváhání při soupeřově autu dokonce inkasoval, ale rozhodčí gól neuznali, protože přihrávající Ikaunieks se podle pomezního dostal mimo hřiště. V 53. minutě se už Lotyši dočkali, když Šadčins dostal přihrávku mezi obránce a poslal míč pod břevno.

Český tým hrál i nadále nevýrazně a Lotyši mohli po chybě Holzera přidat deset minut před koncem druhou branku, jenže osamocený Kirilins poslal míč vysoko nad. Trest přišel o pět minut později, kdy se po první povedené české akci ve druhém poločase prosadil Klobása a vyrovnal.

Další kvalifikační zápas čeká českou jednadvacítku v říjnu, kdy nastoupí proti Černé Hoře. Letošní část bojů o šampionát v Polsku poté zakončí dvojicí listopadových duelů s Belgií a v Moldavsku.

Utkání skupiny 1 kvalifikace na ME 2017 fotbalistů do 21 let v Jelgavě:

Lotyšsko - ČR 1:1 (0:0)

Branky: 53. Šadčins - 85. Klobása. Rozhodčí: Reinshreiber - Mahagna, Ucenic (všichni Izr.). ŽK: Kirilins, Šlampe, Tidenbergs, Svarups - Schick.

Sestavy: Lotyšsko: Kurakins - Klimaševičs, Černomordijs, Flaksis (77. Krušatins), Šlampe - Šadčins (60. Tidenbergs), Kirilins (82. Svarups), Kazačoks, Litvinskis - Gutkovskis, Ikaunieks. Trenér: Kazakevičs.

ČR: Vorel - Matějů (80. Linhart), Lüftner, Kaša, Holzer - Černý (83. Souček), Čermák, Hrubý (61. Klobása), Trávník, Havlík - Schick. Trenér: Lavička.

Autor: