Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jednadvacítka remizovala v kvalifikaci o ME s Arménií

Sport

  19:26
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Čeští fotbalisté do 21 let remizovali ve druhém utkání kvalifikace o mistrovství Evropy v roce 2013 v Uherském Hradišti s Arménií 1:1. Po dvou vítězstvích ztratila sice Arménie první body, přesto zůstala na prvním místě tabulky 3. skupiny o tři body před český celkem. Po bezbrankovém poločase vstřelil vedoucí branku hostů Malakjan, vyrovnávací gól českého týmu zaznamenal Darida.

Útočník Jan Chramosta vyběhl v zápase reprezentace do 21 let proti Anglii z lavičky a zařídil českému týmu postup do semifinále foto: ČTK

Režii zápasu vzali hned od úvodních minut do svých rukou čeští fotbalisté.

Spoléhali na křídelní hru, kterou prokládali pokusy o rychlé přenesení hry na opačnou stranu hřiště. Jejich útočná aktivita ale stačila pouze na územní převahu, nepřesná kombinační souhra totiž na fyzicky zdatné a obratné zadáky Arménie neplatila a také nevedla do střeleckých příležitostí.

Arméni se soustředili na jednoduchý přechod do protiútoku. Dvacet minut sice jejich snaha končila na pozorně hrajících českých zadácích Hejdovi a osmnáctiletému debutantovi Kalasovi.

Ovšem ve 22. minutě poprvé Arméni ukázali i svou útočnou sílu. Po kolmém pasu Sujana se dostal za obranu rychlý Badaljan a jeho sólo zastavil včasným vyběhnutím brankář Štěch.

Teprve v závěrečné čtvrthodině první půle se začali čeští hráči osmělovat i k zakončení a dvakrát se dostal ke střelbě Darida. Oba jeho pokusy však mířily nad branku. Naopak Arméni zahrozili podruhé další vyloženou gólovou šancí, Malakjanova přízemní střela ve 37. minutě jen těsně minula českou branku.

Vyrovnal Darida

I když po změně stran svěřenci trenéra Dovalila ještě zvýšili tlak, do koncovky se přes důrazně hrajícího protivníka nedostávali. Pouze v 51.

minutě se trefil poprvé v utkání na arménskou branku Kopic, který ale mířil přímo do brankáře.

Nepřesnou hru českého týmu potrestal v 56. minutě nejlepší hráč Arménů Malakjan, který deset metrů za půlící čarou převzal na levé straně míč, obešel dva protihráče a jeho přízemní střela do protipohybu brankáře Štěcha skončila gólem.

Po inkasované brance se dostal na chvíli český tým do útlumu. Působil hodně bezradně proti pohyblivé defenzivní hradbě soupeře. Arméni většinou bránili v deseti, hodně se zatáhli na vlastní polovinu a umožnili zvýšit domácímu týmu tlak.

Trenér Dovalil po hodině hry posílil ofenzivní hru českého týmu zařazením Wágnera a Navrátila. Tah mu vyšel. Nápor korunoval v 68. minutě nejpilněji střílející Darida vyrovnávacím gólem. Ovšem v závěru zápasu se už čeští fotbalisté navzdory převaze neprosadili a museli se spokojit s remízou.

Utkání 3. kvalifikační skupiny ME fotbalistů do 21 let

Česká republika "21" - Arménie "21" 1:1 (0:0) Branky: 68. Darida - 56. Malakjan. Rozhodčí: Sidorupolos - Gagas, Eftimiadis (všichni Řec.). ŽK: Lecjaks, Čmovš - Malakjan. Diváci: 2345.

Sestavy: ČR: Štěch - Čmovš, Kalas, Hejda, Lecjaks - Mareček - Kopic (87. Hušbauer), Darida, Vydra (59. Navrátil) - Chramosta (59. Wágner), Kadlec. Trenér: Dovalil.

Autor: