Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ještě nejsem střelec jako Lafata, říká mladý útočník Tecl

Sport

  18:30
JIHLAVA/PRAHA - Je zatím největším překvapením sezony. Nastřílel nejvíc gólů a v první lize momentálně není mladší fotbalista, který by nosil kapitánskou pásku. To je dvaadvacetiletý Stanislav Tecl, který se za jihlavského nováčka trefil v neděli i do sítě Sparty. „Zájem o mě i o Jihlavu se najednou zvedl o sto procent,"říká talentovaný útočník, jehož kariéra v posledních měsících nabírá rychlejší obrátky.

Jihlava - Sparta Praha. Zleva Stanislav Tecl z Jihlavy a Mario Holek ze Sparty foto: ČTK

LN Po postupu klubu z Vysočiny do nejvyšší soutěže se váš fotbalový život rychle převrací. Jak zvládáte změnu z neznámého hráče na velký český talent?
Všechno se teď tak nějak spustilo a je to takové hektické. Jsem ale rád, protože je to ocenění fotbalu, jaký hraju. Je pro mě čest a pocta, že si toho lidé i média všímají.

LN Vy jste si už vizitku kanonýra zasloužil v posledních dvou ročnících druhé ligy, kde jste nastřílel 22 branek. Napadlo vás ale, že se budete pravidelně trefovat i mezi českou elitou?
Dělal jsem kvůli tomu všechno a snažil se co nejlépe připravit. Věřil jsem si, že můžu dávat góly i v první lize. Na druhou stranu jsem ale opravdu nečekal, že po devíti utkáních budu mít na kontě devět gólů.

LN Navíc vládnete průběžné tabulce ligových střelců před jabloneckým kanonýrem Davidem Lafatou. Co to pro vás znamená?
Je to samozřejmě pěkné, ale celkem nepodstatné. Je za námi deset zápasů, což není ani polovina soutěže. Nikde není psáno, že góly budu dávat furt a že se na prvním místě pořadí udržím. Navíc Lafata je neuvěřitelně gólový hráč, ještě nemám tak kvalitní zakončení jako on. Já si neumím tak dobře najít volný prostor a zatím nejsem v šestnáctce tak nebezpečný.

LN Jednou ale možná budete s Lafatou nebo místo něho hrát za národní tým. Trenér českých fotbalistů Michal Bílek vás v minulém týdnu zmínil mezi hráči, kteří by mohli v budoucnosti reprezentaci táhnout...
Dostalo se to ke mně, ale moc se tím nezabývám. Pořád říkám, že něco takového je hrozně daleko. Vždyť mám odehráno deset prvoligových zápasů, což skoro nic neznamená. Nejprve musím momentální formu potvrzovat, dávat góly, a teprve pak bude možné, aby se takový sen splnil.

Stanislav Tecl

- je dvaadvacetiletý útočník Jihlavy, nováčka nejvyšší soutěže

- zároveň je také kapitánem týmu. Do funkce ho navrhl někdejší zkušený brankář Sparty Jaromír Blažek

- v jedenácti zápasech sezony dal deset gólů a vede tabulku prvoligových střelců před jabloneckým Davidem Lafatou

na jaře 2010 hostoval v pražské Slavii, kde se neprosadil. Netrefil se ani jednou, ale naskočil do čtyř zápasů a zahrál si i derby proti Spartě

- v Jihlavě býval útočným parťákem a kamarádem reprezentanta Matěje Vydry (20 let) z anglického Watfordu

- trenér českých fotbalistů Michal Bílek v minulém týdnu označil Tecla za jednu z velkých nadějí pro národní tým

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!