130 let
Lionel Messi má důvod k radosti.

Lionel Messi má důvod k radosti. | foto: ČTK/AP

Jméno Lionel Messi je obchodní značkou. Fotbalista vyhrál nekonečný soud

Sport
  •   6:00
Barcelona - Fotbalová hvězda Barcelony Lionel Messi může registrovat své jméno jako obchodní známku. Informoval o tom ve čtvrtek server BBC.

Argetinský reprezentant usiloval o to, aby mohl své jméno používat jako obchodní známku na sportovní oblečení a další zboží, jako to dělá spousta dalších sportovců. 

Svou žádost o registraci podal k Evropskému úřadu pro duševní vlastnictví (EUIPO) už v roce 2011, napadla ji však španělská cyklistická značka s názvem Massi. Nelíbilo se jim, že jsou jména obchodních značek příliš podobná a zákazníci by si mohli zboží plést. 

Podle soudu EU je ale jméno třicetiletého fotbalisty natolik známé, že záměna nehrozí. Podle soudu je navíc Messiho jméno slavnější než cyklistická značka a má na registraci právo. 

„Lionel Messi je dobře známou osobou, kterou lidé často vídají v televizi a diskutuje se o něm v médiích,“ píše se v odůvodnění soudu. 

Rozhodnutí padlo jen pár dní poté, co uznávaný fotbalový magazín France Football informoval o tom, že se Messi stal nejlépe vydělávajícím fotbalistou na světě. V žebříčku přeskočil Portugalce Christiana Ronalda, který si údajně vydělá ročně 94 milionů eur (téměř dva a půl miliardy korun). Messi si podle magazínu vydělá až 126 milionů eur (3,2 miliardy korun).

Autor: Jakub Eichler