Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Pikantní přestup mezi rivaly: sparťanský odchovanec Hušbauer jde do Slavie

Sport

  15:03aktualizováno  16:13
PRAHA - Třaskavý, ale očekávaný přestup ve fotbalové lize: sparťan Josef Hušbauer posílil Slavii. Pětadvacetiletý střední záložník v týmu historicky největšího rivala podepsal smlouvu už v minulých dnech, oficiálně však byl obchod potvrzen až ve středu.

Radující se Josef Hušbauer v dresu Sparty. foto:  Michal Růžička, MAFRA

„Zdravím z New Yorku, chtěl bych všem slávistickým fanouškům popřát veselé Vánoce a šťastný Nový rok. Věřím ve společnou a úspěšnou budoucnost,“ vzkázal Josef Hušbauer na krátkém videu z dovolené ve Spojených státech.

Jde možná o největší přestup zimy, každopádně je však nejpikantnější. Hušbauer je totiž sparťanským odchovancem a z klubu svého srdce odešel do týmu největšího rivala.

„Ale já to beru tak, že přišla nabídka ze Slavie, která chce hrát vysoko. Takže pro mě nebylo co řešit,“ řekl Hušbauer pro klubový web.

Ve Spartě sice hrají slávističtí odchovanci Lukáš Vácha s Bořkem Dočkalem, ale ti za áčko neodehráli téměř vůbec nic, pak působili v jiných klubech a až po letech zamířili do Sparty.

To je případ i brankáře Jaromíra Blažka: vyrostl ve Slavii, hostoval v jiných klubech, přestoupil do Bohemians a až pak šel do Sparty, kde se stal bezmála legendou.

Sparta potvrdila příchod Zahustela, chce přivést i libereckého Šurala

To Hušbauer je jiný případ. Loni na jaře byl zvolen nejlepším hráčem ligy, zároveň se s osmnácti góly stal i kanonýrem soutěže.

O dva góly dokonce předčil spoluhráče Lafatu, jenž byl nejlepším střelcem ligy čtyřikrát za posledních pět let.

V lednu 2015 Hušbauer zamířil na hostování do Cagliari, ale v italské soutěži nenastupoval.

V létě se vrátil do Sparty, jenže do své někdejší formy se nedostal a byl jen náhradníkem, nyní pro Spartu postradatelným náhradníkem.

To Slavia doufá, že Hušbauer na svá nejlepší léta naváže. I proto neváhala Spartě zaplatit přibližně patnáct milionů korun.

„Josef Hušbauer je kvalitní ofenzivní hráč. Měl velmi vydařenou sezonu, kdy dal v lize osmnáct gólů a celkově má na svém kontě čtyřicet ligových branek, což je na záložníka hodně. Já pevně věřím, že nám pomůže,“ prohlásil slávistický trenér Dušan Uhrin mladší.

Vyrostl ve Spartě, v seniorském fotbale se rozkoukával v Jihlavě, na Žižkově, v Příbrami a v Ostravě.

Do Sparty se vrátil na podzim 2011, postupně se vypracoval v oporu, dostal se do reprezentace.

Přestupy mezi Spartou a Slavií jsou vzácné, ale ne výjimečné. V novodobé éře je nejznámější případ Patrika Bergra: sparťanského odchovance a velký talent v devadesátých letech přetáhl do Slavie bývalý trenér Václav Ježek, jenž ze Sparty odešel k rivalovi rovněž.

Gól. Josef Hušbauer ze Sparty skóruje do sítě Thunu.
Josef Hušbauer

Opačným směrem zamířil obránce Vladimír Labant nebo náhradní brankář Matúš Kozáčik.

Častější jsou však přestupy z Letné do Vršovic. Martin Abraham, Bekim Balaj, Martin Juhar či naposled Simon Deli... To jsou případy podobné Hušbauerovi, kdy pro Spartu už nebyli zajímaví.

Sparta spíš zlákala bývalé slávisty, které se vraceli ze zahraničí, ať už šlo o Pavla Novotného či Petera Grajciara. Třeskutý byl příchod Ericha Brabce.

Ten byl ve Slavii oporou, jako kapitán ji v roce 2009 dovedl k titulu, klub na něm postavil reklamní kampaň na nákup permanentních vstupenek, ale pak překvapivě po neshodách s tehdejším trenérem Jarolímem musel odejít. Odešel do Turecka, ale za půl roku už byl ve Spartě. I s ní dobyl titul.