Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Juventus šetří a hledá zájemce o Ronalda. Ve hře je i přesun do Barcelony a spolupráce s Messim

Sport

  16:36
Turín (Itálie) - Devět let nastupovali na opačných stranách barikády. Poté, co Cristiano Ronaldo přestoupil do Juventusu, jeho vzájemná rivalita s Lionelem Messim lehce opadla. Turínský gigant si ale údajně nemůže jeho astronomickou smlouvu nadále dovolit a nabízí pětatřicetiletého Portugalce ostatním klubům, mezi nimiž figuruje i Barcelona. Zahrají si dvě největší ikony současného fotbalu na „stará kolena“ po svém boku?

Hráči Juventusu v čele s Cristianem Ronaldem slaví branku do sítě Fiorentiny foto: Reuters

Se zprávou, která pobláznila celý sportovní svět, přišel v rozhovoru pro BBC španělský novinář Guillem Balague: „Ronaldo je nyní nabízen všude, a to včetně Barcelony. Jeho agent Jorge Mendes dostal instrukce, aby svému klientovi našel nový klub.“ Důvod? Juventus si chce finančně trochu ulevit a bez výraznějších komplikací přežít pro sport ekonomicky náročné období. 

Zklamaný Cristiano Ronaldo.
Barcelona se utápí v problémech

Fotbal se zkrátka mění, nastává doba šetření. Kluby najíždí na úspornější režim a už nejsou ochotné utrácet za posily částky, nad nimiž zůstává běžným smrtelníkům rozum stát. Prodej portugalského reprezentanta ale rozhodně nebude snadnou záležitostí.

Bývalá hvězda Manchesteru United či Realu Madrid představuje pro šestatřicetinásobného italského mistra výrazné finanční břemeno. Za rok si totiž přijde na více než 800 milionů korun. „Nejsem si jistý, jestli se ho Juventus dokáže zbavit. Jen si vezměte, kolik vydělává. Kdo by takový balík peněz platil?“ uvedl Balague. Jen pro představu, druhým nejlépe ohodnoceným hráčem „Staré dámy“ je talentovaný stoper Matthijs de Ligt, který ročně obdrží zhruba 210 milionů korun.

Spekuluje se i o Ronaldově přestupu do Paris Saint-Germain, naopak návrat do Realu Madrid je podle posledních informací vyloučen. Smlouva s turínským velkoklubem vyprší čtyřnásobnému vítězi Ligy mistrů až za dva roky. Portugalský reprezentant sice touhu vyzkoušet si nové angažmá nikde nezmínil, ale měnící se pořádky a filozofie turínského velkoklubu mohou vést k jeho odchodu.

Pirlo plánuje přestavbu

Tíživá finanční situace v táboře Juventusu se projevila také při vybírání nového trenéra. Podle italských médií bylo ve hře angažování Mauricia Pochettina, jednání ale ztroskotala na základě platových požadavků. Bývalý kouč Tottenhamu údajně požadoval kontrakt ve výši 9 milionů eur, tedy pětinásobek sumy, kterou bude v Turíně pobírat Andrea Pirlo.

‚Naprosto nechutné.‘ Fanoušci vypískali protestující fotbalisty, obránci Dallasu vyhrožovali smrtí

„Stará dáma“ na klubové legendě opravdu ušetřila. Pirlo je chudým příbuzným nejen napříč trenéry v předních evropských velkoklubech, ale také v kabině úřadujících italských šampionů. Méně peněz pobírají jen veterán Gianluigi Buffon, brankářská trojka Carlo Pinsoglio a turecký mladík Merih Demiral.

Samozřejmě, v rozhodnutí Juventusu nehrály roli pouze finance. Pod trenérem Sarrim, který byl odvolán po překvapivém konci v osmifinále Ligy mistrů, se Ronaldo a spol. herně hledali, fanoušci ofenzivní kopané si na své úplně nepřišli. Pirlův příchod je předzvěstí návratu k atraktivnímu stylu hry. „Andrea má k trénování stejný přístup, jaký měl k hraní. Chce praktikovat fotbal postavený na velké kvalitě a tvrdé práci,“ prohlásil ředitel klubu Fabio Paratici.

Bývalý pilíř italské reprezentace chystá zásah do turínského kádru, na odchodu by měli být i další nákladní veteráni. Blaise Matuidi už si plácl s Miami, kde plní roli spoluvlastníka David Beckham, nové angažmá si zřejmě budou muset hledat také Gonzalo Higuaín, Sami Khedira, Douglas Costa či Aaron Ramsey.

Zatímco tito hráči patří do kolonky nahraditelných, Ronaldo je stále výjimečnou postavou. Pokud existuje jen nepatrná šance na jeho setrvání, Juventus by ji měl využít. Ale zasněme se. Kdo by nechtěl vidět portugalského kanonýra s Lionelem Messim, jak ničí obrany soupeře?

Prodej bytu 2+1, 41 m2, Benátky nad Jizerou, ul. Ořechová
Prodej bytu 2+1, 41 m2, Benátky nad Jizerou, ul. Ořechová

Ořechová, Benátky nad Jizerou - Benátky nad Jizerou II, okres Mladá Boleslav
3 170 000 Kč