Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kanonýr Lafata patří Spartě, podepsal 3,5 roční smlouvu

Sport

  10:08aktualizováno  11:53
PRAHA - Útočník David Lafata je definitivně hráčem Sparty. Jednatřicetiletý fotbalista v pátek s pražským klubem podepsal smlouvu na 3,5 roku. Nejlepší střelec posledních dvou ligových ročníků přišel na Letnou z Jablonce za údajných 20 milionů korun.

Sparta (Lafata) foto: ČTK

Podobnou sumu minulý týden Plzeň zaplatila Jihlavě za dalšího útočníka Stanislava Tecla. "Splnil se mi sen. Během včerejška jsem opravdu uvěřil, že to konečně vyjde," řekl na dnešní tiskové konferenci Lafata, který kvůli novému angažmá musí oželet plánovaný start v nedělním lyžařském závodu Jizerská padesátka.

Lafata za poslední čtyři sezony v české lize nasázel 65 branek a v tomto ročníku vede tabulku kanonýrů s 13 góly. Na Letnou měl namířeno už v letní pauze, tehdy mu ale jablonecký šéf Miroslav Pelta přestup neschválil.

Společnou řeč Pelta, který je zároveň předsedou FAČR, se sparťanským protějškem Danielem Křetínským našel až ve čtvrtek.

Lafata: Titul ve Spartě je větší motivace než góly

"Když se na začátku prosince téma Davidova přestupu znovu otevřelo, měl jsem ze Sparty dojem, že teď ho chtějí opravdu všichni. A věřili jsme, že se to nakonec rychle dotáhne do úspěšného konce, což se také stalo," řekl Lafatův agent Ondřej Chovanec. "Vím, že transfer nebyl jednoduchý. Proto oceňuju, že se nakonec našly ochota a vůle jej zrealizovat. Za to patří dík lidem ve Spartě i v Jablonci," uvedl kouč Vítězslav Lavička.

Čtyřiadvacetinásobný reprezentant Lafata je pro Spartu druhou zimní posilou. V úterý Pražané, kterým po podzimu v lize patří třetí místo s tříbodovou ztrátou na vedoucí Plzeň, získali záložníka Lukáše Váchu z Liberce. Trenér Lavička je rád, že Pražané v krátké době získali i druhou vytouženou posilu. "Je to signál, že chceme být ještě úspěšnější než na podzim. Příchodem Váchy a Lafaty jsme splnili vlastní přestupové priority," uvedl Lavička.

"Nečekal jsem, že se to povede tak rychle. Chtěli jsme mít oba hráče před odjezdem na herní soustředění do Španělska a že se to událo tak operativně, je pro nás jen dobře," řekl Lavička.

V útoku je konkurence

Ve sparťanském útoku čeká Lafatu velká konkurence. Kouč Vítězslav Lavička totiž může vybírat také mezi Léonardem Kweukem, Václavem Kadlecem a Bekimem Balajem. Na zkoušce je v klubu navíc bývalý hráč West Bromwiche Roman Bednář. "Konkurence je v každém velkém týmu, Sparta není výjimkou," reagoval s nadhledem Lafata.

Lavička je rád, že se mu otevírají další možnosti pro skládání základní sestavy i zkoušení nových taktických variant a rozestavení. Lafatu prý může využít i na pozici podhrotového útočníka. "Nechci teď říkat, jestli budeme hrát na jednoho, dva, nebo tři útočníky. Chceme ale nabízet zajímavý a útočný fotbal. Každopádně s Davidovým příchodem vzroste konkurence v týmu a díky němu by měla vzrůst i naše efektivita v útočné fázi. Chceme hrát tak, abychom naplno využili Davidových schopností," prohlásil Lavička.

Anketa

Kdo je větší posilou v nejvyšší fotbalové lize?

David Lafata (Jablonec -> Sparta) 297
Stanislav Tecl (Jihlava -> Plzeň) 330
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!