Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kapitán Ujfaluši končí v národním týmu!

Sport

  23:28aktualizováno  8. dubna 9:08
PRAHA - První "oběť" má nepovedené kvalifikační vystoupení českého národního týmu v minulém týdnu se Slovenskem. A velmi překvapivě jím je kapitán národního týmu Tomáš Ujfaluši, který se v pondělí veřejně omlouval za špatné výsledky, vysvětloval pozápasovou pařbu některých hráčů a dušoval se, že výkony týmu se zvednou. Dnes přes svého agenta Dalibora Lacinu vzkázal - v národním týmu končím. Vinící - média a fotbalový svaz.

Tomáš Ujfaluši se na to již nemohl dívat - končí. foto: ČTK

"Na základě momentálního prostředí uvnitř fotbalového svazu a v českém mediálním prostředí se vzdávám možnosti reprezentace. Je to následek situace, která vznikla po posledních kvalifikační zápasech," uvedl dnes stoper Atlétika Madrid a zastupující kapitán národního místo zraněného Tomáše Rosického.

Kdo je Tomáš Ujfaluši?

Jedenatřicetiletý stoper, který působil v národním týmu od roku 2001. V reprezentačním dresu odehrál 78 utkání a vstřelil dvě branky. Byl členem mužstva, které v roce 2004 vybojovalo bronzové medaile na mistrovství Evropy, zúčastnil se také MS o dva roky později a loňského Eura. S juniorskou reprezentací se stal vicemistrem Evropy v roce 2000.

Ujfaluši se ocitl pod palbou kritiky především českých bulvárních médií, která informovala o společné večeři několika hráčů po utkání se Slovenskem. Přestože hráči v té době již neplnili reprezentační povinnosti, jejich posezení v pražské restauraci ostře odsoudili na základě reakcí sponzorů také přední svazoví funkcionáři včetně předsedy Pavla Mokrého.

Bulvární deníky přišly také s tvrzením, že fotbalisté zapíjeli "žal" ve společnosti prostitutek. Další verzí mělo být oslavovaní zprávy, že přítelkyně Milana Baroše je těhotná.

Reprezentační kapitán se v pondělí rozhodl vystoupit s veřejným dopisem, ve kterém se omluvil za porážku od Slovenska, ale ostře se ohradil proti tomu, že hráči po zápase v centru Prahy "neslavili" porážku, ale pořádali válečnou poradu v uzavřeném kruhu. Dopis zvedl další vlnu rozporuplných reakcí.

Anketa

Dokáže se obejít reprezentace bez Tomáše Ujfalušiho?

Ano, nehrál nic moc, navíc už také není nejmladší. 154
Ne, je klíčovým bekem týmu. 25
Je mi to jedno, národní tým mne přestal po minulém týdnu zajímat. 107

Ukončením reprezentační kariéry pohrozil v neděli také Ujfalušiho parťák z obrany a kamarád Marek Jankulovski. O osudu kouče Petra Rady bude dnes odpoledne rozhodovat výkonný výbor fotbalového svazu. Budu následovat další "obětní beránci"?

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...