Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kapitáni českých zástupců v pohárech prosí Babiše: Sledování fotbalu může lidem v této době pomoci

Utkání 1. kola první fotbalové ligy: SK Dynamo České Budějovice - SK Slavia Praha, 23. sprna 2020 v Českých Budějovicích. Zleva David Hovorka ze Slavie a Jan Bořil ze Slavie. foto: ČTK

Praha - Kapitáni všech tří českých zástupců ve fotbalové Evropské lize Slavie, a Liberce v otevřeném dopise požádali premiéra Andreje Babiše o to, aby se v Česku opět rozehrály profesionální soutěže a aby kluby směly plnohodnotně trénovat. Fotbal podle nich dodržuje jedny z nejpřísnějších opatření proti covidu-19 v zemi. Upozornili, že Česko je extrémně znevýhodněno v mezinárodních soutěžích, protože téměř ve všech ostatních státech světa se hraje.
  15:53

„Dovolte nám se v současné nelehké situaci obrátit přímo na Vás a popsat Vám tíživou realitu, ve které se nejenom my, ale celý profesionální fotbal v České republice nachází. Na jaře došlo k přerušení první a druhé ligy. Následně Ligová fotbalová asociace a její členské kluby přijaly přísná a složitá opatření k tomu, abychom byli my všichni schopni soutěže dohrát. Až na jednotky utkání se tak podařilo,“ uvedli kapitáni slávista Jan Bořil, sparťan Bořek Dočkal a liberecký Jan Mikula.

Sparta musela v úvodních minuách čelit několika šancím Lille.
Or Dadia a Zdeněk Ondrášek

OTEVŘENÝ DOPIS KAPITÁNŮ PROFESIONÁLNÍCH KLUBŮ A REPREZENTACE

Vážený pane předsedo vlády,

dovolte nám se v současné nelehké situaci obrátit přímo na Vás a popsat Vám tíživou realitu, ve které se nejenom my, naše kluby, ale celý profesionální fotbal v České republice nachází. Jak jistě víte, na jaře letošního kalendářního roku došlo k přerušení první a druhé ligy. Následně Ligová fotbalová asociace a její členské kluby přijaly přísná a složitá opatření k tomu, abychom byli my všichni schopni soutěže dohrát. Až na jednotky utkání se tak podařilo. 

V aktuální sezóně dodržujeme striktní hygienická pravidla protokolu Ligové fotbalové asociace a protokolu Return to play UEFA, absolvujeme před každým utkáním PCR testy, častokrát jsme byli nuceni své nejbližší opustit a dobrovolně se uchýlit do izolace za účelem maximální eliminace možné nákazy, a to vše s cílem nijak neohrozit sportovní přípravu svých týmů a minimalizovat možnost šíření onemocnění COVID-19 ve fotbalovém prostředí. Jsme přesvědčeni, ze prostředí profesionální fotbalové ligy je v tomto směru ojedinělé a není nám známo, že podobná opatření jsou aplikována v jiných oblastech. V dnešní složité době jsme si samozřejmě plně vědomi, že současná negativní epidemiologická situace v České republice si žádá i mimořádná opatření. Jsme však přesvědčeni, že v případě aplikování uvedených opatření, nepředstavuje pokračování profesionálních fotbalových soutěží žádné materiální riziko z hlediska šíření onemocnění COVID-19 a zhoršování epidemiologické situace v ČR. Naopak nemožnost využívat zázemí stadionu je z hlediska naší sportovní přípravy zdravotním rizikem.

Zatímco ostatní profesionální soutěže v Evropě pokračují alespoň v omezeném režimu, nám umožněno vykonávat soutěžní činnost bohužel není, což má negativní dopad nejen na sportovní výkonnost jednotlivých hráčů a narušení sportovního rozvoje mladých hráčů, ale také na reprezentaci České republiky v pohárové Evropě, taktéž s návazností na utkání české fotbalové reprezentace. 

Jsme zástupci klubů, které aktuálně absolvují utkání základní skupiny Evropské ligy UEFA. Je nutné zdůraznit, že ze sportovního hlediska jsou naše kluby přerušením profesionálních soutěží zcela zásadním způsobem znevýhodněny oproti svým soupeřům. Přímým a bohužel dlouhodobým důsledkem případného neúspěchu českých zástupců pak bude snížení koeficientu českých klubů, který je v dalších letech rozhodující pro nasazování celků z jednotlivých zemí do evropských pohárů. 

V neposlední řadě bychom rádi vzpomněli na fanoušky jednotlivých fotbalových klubů. Věříme, že sledování soutěžních utkání prostřednictvím televizního vysílání může v době, kdy je většina občanů této země omezena ve svých běžných činnostech, znamenat nejenom naději, ale také pozitivní zážitek, díky němuž budou současnou situaci snášet daleko lépe. 

Tímto bychom Vás rádi požádali o přehodnocení stanoviska směrem k profesionálním fotbalovým soutěžím a ke znovuspuštění FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a umožnění plnohodnotné tréninkové činnosti.

S úctou

Bořek Dočkal, kapitán AC Sparta Praha a fotbalové reprezentace ČR

Jan Bořil, kapitán SK Slavia Praha

Jan Mikula, kapitán FC Slovan Liberec

Prvoligoví fotbalisté od této sezony jako jediní sportovci v Česku podstupují testy na koronavirus před každým zápasem, zástupci v pohárech navíc ještě před všemi duely na evropské scéně. Přesto je liga stejně jako ostatní sportovní soutěže v zemi přerušena, naposledy se hrála 4. října. Výjimku na pořádání v Česku dostalo jen pár mezinárodních akcí.

„V aktuální sezoně dodržujeme striktní hygienická pravidla, absolvujeme před každým utkáním PCR testy, často jsme byli nuceni opustit své nejbližší a dobrovolně se uchýlit do izolace za účelem maximální eliminace možné nákazy. Jsme přesvědčeni, že prostředí profesionální fotbalové ligy je v tomto směru ojedinělé a není nám známo, že podobná opatření jsou aplikována v jiných oblastech,“ uvedli společně kapitáni.

„Jsme si samozřejmě plně vědomi, že současná negativní epidemiologická situace v Česku si žádá i mimořádná opatření. Jsme však přesvědčeni, že v případě aplikování uvedených opatření nepředstavuje pokračování profesionálních fotbalových soutěží žádné riziko z hlediska šíření nemoci covid-19 a zhoršování epidemiologické situace v ČR. Naopak nemožnost využívat zázemí stadionu je z hlediska naší sportovní přípravy zdravotním rizikem,“ poznamenali Bořil, Dočkal a Mikula.

Kapitáni upozornili, že přerušením ligy je Česko znevýhodněno v pohárech, kde hraje o co nejlepší postavení v žebříčku národních koeficientů. Zastavení soutěže také poznamená reprezentaci, kterou čekají tři listopadové zápasy.

„Zatímco ostatní profesionální soutěže v Evropě pokračují alespoň v omezeném režimu, nám umožněno vykonávat soutěžní činnost bohužel není. To má negativní dopad nejen na výkonnost hráčů a narušení sportovního rozvoje mladých hráčů, ale také na reprezentaci Česka v pohárové Evropě, taktéž s návazností na utkání české fotbalové reprezentace,“ uvedli kapitáni.

„Ze sportovního hlediska jsou naše kluby přerušením profesionálních soutěží zcela zásadním způsobem znevýhodněny oproti soupeřům. Přímým a bohužel dlouhodobým důsledkem případného neúspěchu českých zástupců pak bude snížení koeficientu českých klubů, který je v dalších letech rozhodující pro nasazování celků z jednotlivých zemí do pohárů,“ dodali.

Možnost vidět fotbal aspoň v televizi by navíc podle kapitánů v současné krizi, kdy je zakázána řada běžných věcí, pomohla fanouškům. „Věříme, že sledování soutěžních utkání prostřednictvím televizního vysílání může v době, kdy je většina občanů této země omezena ve svých běžných činnostech, znamenat nejenom naději, ale také pozitivní zážitek. Díky němu budou současnou situaci snášet daleko lépe,“ míní kapitáni.

„Tímto bychom Vás rádi požádali o přehodnocení stanoviska směrem k profesionálním fotbalovým soutěžím, ke znovuspuštění první a druhé ligy a umožnění plnohodnotné tréninkové činnosti,“ dodali kapitáni.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...