Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kapverdy jsou i díky Mourinhovi ve čtvrtfinále Afrického poháru

Sport

  16:27aktualizováno  20:41
Jsou překvapením turnaje. Fotbalisté Kapverdských ostrovů postoupili na Africkém poháru už do čtvrtfinále. Zásluhu na senzačním tažení země s půl milionem obyvatel má i slavný trenér Realu Madrid José Mourinho.

Hráči Kapverd. foto: Reuters

Ne, není to omyl. Slavný portugalský kouč opravdu kapverdským fotbalistům pomáhal. V prosinci pozval na stáž trenéra Lúcia Antunese, jenž nyní získané poznatky využívá během turnaje.

Ve čtvrtfiále je i Ghana

Fotbalisté Ghany porazili na mistrovství Afriky v JAR v posledním utkání základní skupiny B Niger 3:0 a do čtvrtfinále prošli z prvního místa. Z druhé příčky postoupilo Mali, které remizovalo 1:1 s Kongem.

"Ale ještě nám neblahopřál," smál se Antunes v neděli večer, když si Kapverdské ostrovy zajistily postup mezi osm nejlepších týmů Afriky. "Mluvil jsem s ním před pár dny a gratuloval jsem mu k padesátým narozeninám."

Bylo jen chvíli po zápase Kapverdy - Angola 2:1 a šestačtyřicetiletý Antunes prožíval nejlepší chvíle života. Vždyť jeho tým hraje na Africkém poháru poprvé v historii. Přitom ještě před pár lety patřil k nejhorším národním mužstvům na světě. Ale teď už v žebříčku FIFA doráží na nejlepší padesátku.

Zásadně se o to zasloužil právě Antunes, který vede reprezentační mužstvo od roku 2010. Vytušil, že na nejlepší nemůže stačit ofenzivním fotbalem, a tak svůj tým naučil precizně bránit.

Mimochodem - defenzivu řídí kapitán Fernando Neves, který ještě v roce 2011 působil v Baníku Ostrava. Mohutný vlasáč si svého trenéra nemůže vynachválit: "Výborně nás všechny zná. Naprosto jasně ví, čeho jsme schopní, a tak má na tomhle úspěchu zásadní podíl."

Kapverdské ostrovy, které už v kvalifikaci za sebou nechaly favorizovaný Kamerun, v základní skupině vyřadily Maroko a Angolu. Spolu s nimi postupuje ještě domácí Jihoafrická republika.

Antunesovi svěřenci tak způsobili dokonalou senzaci. Remizovali jak s Jihoafrickou republikou, tak s Marokem, tedy s bývalými africkými šampiony. Ve třetím zápase postup stvrdili výhrou nad Angolou. Ani jednou neinkasovali víc než jeden gól.

"Postupem do čtvrtfinále jsme splnili cíl, který jsme si před turnajem stanovili," pokračoval Antunes. "Je to víc, než od nás kdokoliv čekal. Ale proč končit? Chceme na tomhle turnaji ještě pokračovat."

Kapverdské ostrovy půjdou ve čtvrtfinále proti vítězi skupiny B. V ní hrají Ghana, Mali, Kongo a Niger.

Autor: