Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Karviná má dalšího hráče s koronavirem, nejde však o nový nález. Ligové grémium bude její situaci řešit

Zleva Filip Kubala z Karviné a Jan Sýkora z Jablonce. foto: ČTK

Karviná - Prvoligová Karviná má v týmu dalšího fotbalistu s pozitivním testem na koronavirus. Klub je kvůli čtyřem případům nákazy od 2. července v dvoutýdenní karanténě, Ligová fotbalová asociace (LFA) kvůli tomu posunula poslední dvě kola skupiny o záchranu a baráž o nejvyšší soutěž. Podle LFA nejde o nově nakaženého hráče, ale o výsledek testování z minulého týdne, kdy klub absolvoval plošné odběry.
  17:10aktualizováno  19:07

„Mohu potvrdit dalšího pozitivně testovaného hráče, ve čtvrtek jsme dostali zprávu od Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje,“ informoval na klubovém webu tiskový mluvčí Karviné Adam Januszek.

LFA, která v Česku řídí profesionální soutěže, ale upozornila, že nejde o čerstvý pozitivní nález. „Dle informací, kterými LFA disponuje, se nejedná se o nově nakaženého, ale o oficiální potvrzení nákazy hráče testovaného již 4. července ze strany Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje. Stejně jako ostatní hráči klubu byl přitom již od počátku července v karanténě a nebyl tedy v kontaktu s ostatními hráči ani členy realizačního týmu,“ uvedl v prohlášení mluvčí LFA Štěpán Hanuš.

Na další postup LFA nebude mít dnes oznámený nález žádný vliv. Na 17. července ligový výbor LFA svolal grémium profesionálních klubů, které se bude situací v Karviné zabývat. Před zasedáním podstoupí hráči a členové realizačního týmu Karviné plošné testy na covid-19.

Hráči Karviné a Opavy při standardní situaci.
Zleva Filip Kubala z Karviné a Jan Sýkora z Jablonce.

„Postup směrem ke klubu MFK Karviná zůstává neměnný, na 14. července je naplánováno testování všech hráčů krajskou hygienickou stanicí a hráči s negativními výsledky by se tak v nejlepším případě mohli již 15. července vrátit k tréninkové činnosti,“ uvedla LFA. „V případě, že testování 14. července odhalí další pozitivní případy mezi hráči, bude LFA jednat o dalším postupu,“ dodala asociace.

Na počátku července krajská hygienická stanice uvedla, že v karvinském klubu jsou čtyři případy nákazy koronavirem, z toho tři hráči a jeden člen vedení. Z toho vyplynula dvoutýdenní izolace celého mužstva a LFA odložila zbývající kola skupiny o záchranu na 23. a 26. července.

Karviné patří dvě kola před koncem nadstavby v šestičlenné skupině o záchranu čtvrté místo, které stejně jako pátá příčka znamená baráž. O dva body zpět jsou Opava a poslední Příbram.

Pokud by se skupina o záchranu nedohrála, podle řádů by z nejvyšší soutěže nikdo nesestoupil. Z druhé ligy by prošel mezi elitu jen vítěz a baráž by se zrušila. V příštím ročníku první ligy by tak startovalo 17 týmů a podle vyjádření předsedy LFA Dušana Svobody by se nehrála nadstavbová část, která měla premiéru vloni.

Ve středu vyvrcholila posledním kolem skupina o titul, titul obhájila Slavia Praha. V neděli se odehraje kvalifikační utkání o Evropskou ligu mezi Libercem a Mladou Boleslaví, pokud by se ale nedokončila skupina o záchranu, šel by podle řádů do evropských pohárů Liberec jakožto pátý celek tabulky.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!