Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Za zakázku na dezinfekci stadionů je obviněno šest lidí a čtyři právnické osoby

ilustrační snímek foto: Reuters

V kauze podezřelé zakázky Fotbalové asociace ČR na dezinfekci stadionů policisté obvinili šest lidí a čtyři právnické osoby z podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Fyzickým osobám hrozí v případě prokázání viny vězení od dvou do osmi let. Policie o tom informovala na webu.
  13:58aktualizováno  15:11

FAČR uvedla v prohlášení zaslaném ČTK, že zatím nemá k dispozici bližší informace ohledně vyšetřování. „V současné době došlo k obvinění několika fyzických a právnických osob, které se měly na této trestné činnosti podílet. FAČR prozatím nemá k dispozici bližší informace, očekává však, že jí bude v této kauze přiznán statut poškozené osoby,“ uvedl první místopředseda asociace Jiří Šidliák.

„O kauze ‚dezinfekce‘, která byla realizována v létě 2020 - tedy ještě za bývalého vedení - měla Fotbalová asociace ČR díky zprávě své revizní a kontrolní komise podrobné informace. Během policejního prověřování poskytovala fotbalová asociace Národní centrále proti organizovanému zločinu po celou dobu veškerou součinnost,“ doplnil Šidliák.

Kriminalisté v souvislosti se zakázkou, kterou získala firma bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha, zasahovali v sídle FAČR loni v únoru. Půl roku předtím vypukla aféra údajné korupce a ovlivňování výsledků zápasů kolem bývalého místopředsedy asociace Romana Berbra.

Na nesrovnalosti kolem zakázky na dezinfekci upozornila v prosinci 2020 kontrolní a revizní komise fotbalové asociace. Většinu částky asociace dostala zpět, neboť s dodavatelem uzavřela dohodu o narovnání. Za odvedené práce firmě přesto zbylo téměř 700 tisíc korun.

Tymichova firma dostala od FAČR 9,89 milionu korun na dezinfekci 90 stadionů. Podle únorového zjištění Radiožurnálu ale z dokumentů o převodu peněz vyplývá, že si je přerozdělilo více osob.

Částku 4,74 milionu dostala úklidová firma 4cleanPrague fitness trenéra Davida Hufa. Bývalý mistr Evropy i světa ve sportovním aerobiku vysvětlil peníze od Tymichovy firmy tím, že získal subdodávku a měl na zakázce spolupracovat. Práce byla nakonec provedena jen na stadionech 41 týmů. Huf uvedl, že mu chyběl potřebný materiál i proškolení zaměstnanci. Jeho firma se měla zapojit až do další etapy prací.

Čtyři miliony korun dostala řemeslnická firma Proparts group, kterou vlastní Pavel Simandl a do listopadu byl společníkem ve firmě i jeho bratranec Petr Zádamský. Oba byli v minulosti souzeni v kauze tzv. Zádamského gangu. Členové skupiny podle obžaloby vydírali podnikatele na Karlovarsku, vina jim ale nebyla prokázána.

Z peněz pro Proparts group bylo 1,3 milionu vybráno v hotovosti a 2,42 milionu korun putovalo na účet fotbalového klubu 1. FK Příbram. Oficiálně mělo jít o platbu za reklamu, šéf klubu Jaroslav Starka to odmítl komentovat.

Radiožurnál poukázal na to, že když se měla většina peněz ze zakázky na dezinfekci stadionů vrátit, sešly se finance opět na účtu Tymichovy firmy a odtud šly zpět na FAČR.

Autoři: ,

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...