Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Každý brejk dokáží zakončit, varuje stoper Procházka před bojovným Islandem

Sport

  10:16
Reykjavík - Proti Nizozemsku a Lotyšsku odehrál celý zápas, v Kazachstánu a s Islandem jako náhradník jen pár minut. I tak fotbalový reprezentant Václav Procházka stačil poznat, že v páteční kvalifikaci v Reykjavíku čeká na mužstvo nejnepříjemnější soupeř ze skupiny.

Václav Procházka foto: Reprofoto

Ač za svá vystoupení v národním mužstvu často slyší chválu, v pátek na Islandu Procházka nejspíš usedne mezi náhradníky. Nebo trenér Vrba nechá na lavičce Sivoka či Michala Kadlece?

Nejistota však nemá vliv, jedenatřicetiletý plzeňský stoper se chystá jako by měl naskočit od začátku.

Smrtící protiútoky, vražedné standardky, specialita v podobě dlouhých autových vhazování, studené počasí a vítr. S tím vším se Češi musí poprat, aby byli úspěšní.

Drsní chasníci v ještě drsnějším větru. Fotbalisty čeká na Islandu polární peklo

„Musíme být trpěliví v rozehrávce, neztrácet míč, protože mají hodně rychlý přechod do protiútoku. Každý brejk dokáží zakončit,“ vypočítává Procházka co všechno vypozoroval při rozborech islandských utkání a co prožil loni v listopadu v kvalifikaci v Plzni.

„Holanďani jsou lepší fotbalisti, lepší s míčem. Snaží se soupeře přehrát fotbalově, kombinačně. Islanďani dokážou využít každou chybu v rozehrávce, každou ztrátu. Jsou tvrdí, agresivní, nebezpeční při standardkách, protože mají silné a vysoké hráče. A samozřejmě to umí i s míčem, k tomu přidávají důraz,“ poznamenává Procházka.

V kombinaci s počasím je Island v domácím prostředí velmi silný protivník, byť byl donedávna považován až za reprezentaci druhého třetího sledu.

„Určitě nebudou vyčkávat. Hrají doma a budou se snažit nás porazit. Pro nás může být výhodou, když nezalezou. Třeba budeme mít víc místa na náš přechod do útoku, budeme mít víc prostoru na hru po křídlech, kde jsme je přehrávali,“ myslí si Procházka.

Počasí, to je další úskalí. „Když nebude chumelit, tak je to v pohodě,“ poznamenává s úsměvem. „Ideální by bylo vyhrát a nemrznout. Ale i když tam trochu zmrzneme a uděláme bod, bude to taky dobrý.“

I v případě remízy Češi zůstanou v tabulce skupiny A první před Islandem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!