Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kde bydlí fotbalové hvězdy? U splašků z favely i za 'Berlínskou zdí'

Sport

  14:17
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Nechceme pobývat v odlehlých tréninkových centrech, daleko od obchodů, zábavy, tepajícího městského života. Přání fotbalistů Anglie je v tomto směru splněno - hotel Royal Tulip na pláži Rio de Janeira je přesně takovým místem.

Tady, blízko pláže Copacabana, mají fotbalisté Anglie své tréninkové centrum. foto: ČTK/AP

Jenže tohle je mistrovství světa v­ Brazílii. Nádherné zemi, kde krásu střídají rozpory. A tak bydlet kousek od Copacabany s výhledem na moře skýtá četná úskalí.

Divokou favelu Rocinha na blízkém kopci. Nekončící zácpy, jimiž se týmový autobus bude muset prodírat k tréninkovému hřišti. Či stoku, která zde ústí.

"Pláž před hotelem je pravděpodobně tou nejznečištěnější v Riu. Nejde ani tak o odpadky, jež moře vyplaví, ale spíš o tuny nijak nekontrolovaných splašků z favely," popsal realitu brazilský korespondent BBC. "Myslím, že Angličani udělali docela velkou chybu."

Dojíždění vs. klid

Výběr hotelu či obecně lokality, kde fotbalové týmy tráví dlouhé šampionáty, je alchymie. Třeba Karel Brückner si tak oblíbil klid a zelené kopce v rakouském Seefeldu, že zde Češi sídlili při Euru 2008, ač hráli ve Švýcarsku. Znalost prostředí byla pro kouče důležitější než nutnost úmorných přesunů.

Právě Seefeld je však horskou vesničkou, kde není moc možností k trávení volného času. Přesně tomu se chtěli Angličané vyhnout na Euru 2012, kdy sídlili přímo v­ Krakově - a hráči byli nadšeni.

FOTOGALERIE: Představujeme všech 12 stadionů pro MS

PANTANAL. Město Cuiabá je geografickým středem Jižní Ameriky, řiká se mu také...

SAO PAULO (CORINTHIANS). Při stavbě zahynuli tři dělníci, proto práce nabraly...

MARACANÁ. Rozhodující zápas o titul na MS 1950 sledovalo na Maracaná 199 tisíc...

DUNAS. Jak už název napovídá, jméno stadion dostal podle písečných dun, které...

Jenže v Brazílii se volba bydlení v širším centru jeví problematičtěji. Stačí fakt, že hotel Royal Tulip zažil před čtyřmi lety divokou přestřelku, při níž drogové gangy z Rocinhy vzaly 35 hostů za rukojmí!

"Dá se také očekávat, že hráči budou fascinovaní, až se z balkonů podívají na nekonečný proud aut," dodává reportér; i přes doprovodné vozidlo s majáčkem prý budou cesty na trénink pekelné.

Angličané toužili zamezit izolaci, i jiní účastníci měli na hotely specifické požadavky. Zde jsou ty kuriózní: Ekvádorci chtějí banány z vlasti, bosenská reprezentace si kvůli klidu vyžádala zvukotěsné stěny, Francouzi dostáli pověsti národa dbajícího na svůj zevnějšek a do koupelen jejich hotelu v Sao Paulu musely zamířit dvě verze tekutého mýdla - jedno na sprchování a jedno pouze na mytí rukou.

Němci zvolili izolaci

A Němci si dokonce rezidenci Campo Bahia o 14 budovách postavili sami! "Člověk tady vklouzne do úplně jiného světa," chválí manažer Oliver Bierhoff, nedbaje na některá německá média, jež píšou, že se "tým v Bahii obehnal vlastní verzí Berlínské zdi". Záložník André Schürrle o všem pragmaticky říká: "Je to tu skvělé. A hlavní je, že dobře funguje internet."

Němci budou v luxusní izolaci, Angličané na rušné pláži v Riu. Vzdor opačné koncepci oba týmy shodně věří, že se od hotelů odrazí k světové medaili.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!