130 let

Ondrášovka Cup - Teplice vs. Slavia (prázdné tribuny). | foto: ČTK

Kde jsou fanoušci? Hraje se pohár. A diváci nikde

Sport
  •   10:00
PRAHA - Lepší by bylo nesrovnávat. Na čtvrtfinálové souboje fotbalových týmů v Anglickém poháru přišlo v březnu přes 160 tisíc diváků, v Česku nepřesáhla souhrnná návštěva na třech čtvrtfinále Ondrášovka Cupu v uplynulých dnech ani šest tisíc diváků.

"Jeden z důvodů, proč jsem šel trénovat do zahraničí, bylo pohárové finále, na které přišlo 1000 diváků. Z poháru chceme udělat atraktivní soutěž, která bude završena velkým finále," plánoval po nástupu do funkce předseda svazu Ivan Hašek ve chvíli, kdy pohárová soutěž získala po období nezájmu nového generálního sponzora.

Těžko odhadnout, jaké myšlenky napadají svazového šéfa při pohledu na údaj z Brna, kde senzační vítězství třetiligové Kroměříže 2:1 sledovalo pouhých 515 diváků. To je i na české poměry slabota. "Spokojení s úrovní pohárové soutěže samozřejmě být nemůžeme. Nikdo ale nečekal, že se všechno změní ze dne na den. Jde o dlouhodobý proces," míní místopředseda fotbalového svazu Jindřich Rajchl.

Ondrášovka Cup - Teplice vs. Slavia (prázdné tribuny).

A další příklady, jak pohár pokulhává, se nabízejí. V Olomouci nepřišlo na ligu v této sezoně méně než 5 tisíc diváků, čtvrtfinálový duel s Jabloncem ale viděla ve středu jen necelá pětina kapacity stadionu – přesně 1810 fanoušků. Podzimní ligový zápas Plzně v Mladé Boleslavi sledovalo 3751 diváků, na pohárové repete dorazilo tento týden 1824 zájemců. Přitom domácí nasadili nejsilnější možnou sestavu.

"Není pro to žádný objektivní důvod. Veškerý servis, který připravujeme na ligu, máme na stadionu přichystaný i při poháru včetně občerstvení. Hlavní důvod bych viděl v hlavách lidí, kteří berou pohár stále jako druhou soutěž. Věřím, že postupně se to dá změnit," domnívá se ředitel středočeského klubu Jaromír Šetrle.

Nadšení pro pohárovou soutěž se nedaří probudit, i když už není pravidlem, že by v ní ligové týmy automaticky šetřily opory. Právě od čtvrtfinále se od loňska hraje dvoukolově a postup je nutné potvrdit v odvetě. Zúčastněné týmy také na rozdíl od minulosti získávají finanční prémie. Zvlášť do čtvrtfinále jsou ale bonusy poměrně hodně skromné.

Ondrášovka Cup - Teplice vs. Slavia (prázdné tribuny).

Vyřazení čtvrtfinalisté berou 50 tisíc korun, semifinalisté už o 100 tisíc víc. Poražený finalista si polepší o 750 tisíc korun a šampioni získají 2,5 milionu. "Zajímavé jsou až částky za finálovou účast," podotýká Šetrle. A pak samozřejmě postup do předkola Evropské ligy. Zatímco Plzeň má už téměř jistotu, že jí neunikne v lize, ostatní se musí ještě snažit. "Navíc Evropská liga je mnohem zajímavější než dřív," připomíná Rajchl, že i méně prestižní soutěž je lépe ekonomicky zabezpečená.

Už po konci této sezony se uvidí, jestli je pohárová soutěž dál pro svého generálního sponzora zajímavá. Smlouva s Ondrášovkou vyprší a zatím není jisté, jestli výrobce minerálních vod uplatní opci. "Budeme pro to dělat maximum. Podle mého názoru toto partnerství přispělo k výraznému zviditelnění značky sponzora," ujišťuje Rajchl.

Autor: Petr Adam