Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kde se zastaví Messiho gólostroj? Legendární kanonýr Müller je už na dostřel

Sport

  19:30
PRAHA - Sotva ve španělské lize vůbec poprvé získal cenu pro hráče měsíce, která se uděluje od roku 2013, už poděkoval hlasujícím dvěma středečními góly do sítě Sportingu Gijón. Ten první byl jubilejní, měl číslo 300, a Lionel Messi jím nastartoval španělské statistiky k činnosti.

Lionel Messi. foto: Reuters

Nyní má osmadvacetiletý Argentinec v dresu Barcelony na kontě 301 ligových gólů ve 334 zápasech, z toho 39 z penalt, a to je nová příležitost k porovnání jeho schopností s velkými předchůdci.

Pokud se berou v potaz všechny evropské ligy, má Messi ještě poměrně daleko k absolutní špičce a na cestě na trůn jsou před ním ještě čtyři překážky: Gerd Müller (Bayern - 365 gólů), Jimmy Greaves (Tottenham - 357), Steve Bloomer (Derby County - 317) a Dixie Dean (Everton - 310).

Paráda, nebo zesměšnění soupeře? Messi kopl penaltu úmyslně do strany

Bude-li pokračovat v současném tempu produktivity, mohl by legendárního Müllera dostihnout po 72 zápasech, tudíž někdy během sezony 2017-18. Ve španělské lize se konkurenci už poměrně vzdálil, za ním je Telmo Zarra (Athletic Bilbao 40. a 50. let minulého století - 251), zatímco Cristiano Ronaldo má zatím 246 zářezů.

Ve všech soutěžích odehrál Messi za Barcelonu 512 utkání a připsal si 439 gólů. Pokud se k tomu přidá i 49 zásahů v dresu Argentiny, je jasné, že se blíží jeho jubilejní pětistý gól.

Hra čísel ale ještě nekončí - pedantní kronikáři spočítali, že Messiho středeční trefa na 1:0 znamenala zároveň gól číslo 10 000 - tolik jich Barcelona zaznamenala v soutěžních zápasech v klubové historii.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...