Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kdo dnes zvedne nad hlavu Pohár UEFA?

Sport

  8:52
MANCHESTER - Nečekané obsazení má finále fotbalového Poháru UEFA. Ve středu večer se na stadionu Manchesteru City utkají o druhou nejprestižnější klubovou trofej Glasgow Rangers a největší překvapení soutěže Zenit Petrohrad, který v semifinále vyřadil hlavního favorita Bayern Mnichov.

Skotští fans v plné polní foto: ČTK

Složení finálové dvojice překvapilo fotbalové odborníky i fanoušky. Oba celky se do souboje o vítěznou trofej v Poháru UEFA probojovaly poprvé v historii, středeční duel bude zároveň jejich premiérovým vzájemným měřením sil. Do role mírného favorita je pasován ruský šampion; jeho spanilá cesta soutěží, při níž odstranil z cesty Villarreal, Marseille, Leverkusen a v semifinále i Bayern, okouzlila celou fotbalovou Evropu.

Zenit se pokusí navázat na tři roky starý triumf CSKA Moskva, ale ve finále se musí vyrovnat s pořádnou nepříjemností. Žluté karty totiž nepustí na hřiště Pogrebňaka, který vede s deseti góly tabulku kanonýrů.  Po karetním potrestání se naopak vrátí trio Aršavin, Ricksen, Šírl.

Tým z Glasgow nehodlá defenzivní a nepříliš líbivý styl opustit ani ve finále. "Spousta lidí říká, že Rangers hrají antifotbal, že ho ničí a podobně. Ale proč bychom měli způsob hry měnit, když jsme s ním proklouzli až tak daleko?" uvažoval zkušený trenér Walter Smith. "Proti Rangers to bude těžké, hrají defenzivně. Musíme být trpěliví a počkat si na svoji šanci," hledal recept na úspěch kapitán Zenitu Anatolij Timoščuk.

Zápas začne ve 20:45, řídit ho bude Peter Fröjdfeldt ze Švédska

Předpokládané sestavy:
Petrohrad: Malafejev - Ricksen, Križanac, Širokov, Šírl - Denisov,
Timoščuk, Zyrjanov - Dominguez, Fajzulin - Aršavin.
Rangers: Alexander - Broadfoot, Cuellar, Weir, Papac - Whittaker, Ferguson,
Dailly, McCulloch, Novo - Darcheville.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!