130 let

El Clasico - FC Barcelona vs. Real Madrid (Messi a Ronaldo) | foto: Reuters

Názor

Kdo je lepší: Ronaldo, nebo Messi? Rivalitu může rozseknout mistrovství světa

Sport
  •   14:33
PRAHA - V sobotu večer fotbalisté Realu Madrid jako první dokázali obhájit vítězství v prestižní Lize mistrů od data změny jejího formátu a přejmenování z původního PMEZ v roce 1992. Strůjce úspěchu „královského klubu“ z Madridu? Ano, dvaatřicetiletý Portugalec Cristiano Ronaldo, který se pod výhru 4:1 nad Juventusem podepsal dvěma góly.

Celkem nasázel v uplynulém ročníku Ligy mistrů dvanáct branek, deset z nich ve vyřazovacích bojích. Úchvatná bilance, co říkáte? Přesto od Joana Laporty, bývalého prezidenta konkurenční Barcelony, zaznělo, že nejlepším hráčem všech dob je Lionel Messi. Opět tím otevřel téma, které dráždí fanoušky celého světa.

V basketbalové NBA je obecně považován za krále LeBron James, přestože poslední ročníky si dvakrát podmanil coby MVP jeho konkurent z Golden State Warriors Stephen Cury. V NHL jasně vládne Kanaďan Sidney Crosby nad Rusem Alexem Ovečkinem. Ale bitva Ronaldo vs. Messi je dál otevřená.

A to i co se letmého pohledu do statistik týče.

Na Zlaté míče 5:4 pro Messiho. Ligové tituly? 8:5 pro Messiho, ve Španělsku pak 8:2. Ten je také lepším kanonýrem v rámci španělské ligy (349 ku 285), oba kralují historickým střeleckým statistikám svých současných klubů.

Na Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce sezony v evropských soutěžích 4:4. Vítězství v Lize mistrů? 4:4.

Na góly v historii této soutěže 105:94 pro Ronalda. Na vítězství v tabulce střelců Champions League 6:5 pro Ronalda, který vede také 32:26 na hattricky ve španělské La Lize.

A takhle by šlo pokračovat ještě hodně dlouho.

Těžko určit, který z těchto výjimečných hráčů je lepší, který je platnější pro svůj tým. Jejich rivalita je ale pro fotbal jednoznačně prospěšná.

A s ohledem na jejich věk (Ronaldo 32, Messi 29) se minimálně otázka „kdo je úspěšnější“ může rozlousknout za rok v Rusku, kde oba čeká s největší pravděpodobností jejich poslední mistrovství světa.

Na šampionátu, kde vítěz vybojuje slavnou trofej Niké. Trofej, které se ještě ani jeden z těchto titánu dotknout nedokázal...

Autor: Antonín Vavrda