Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kdo naplní fotbalovou ligu? Ohrožených přibývá

Sport

  8:00
PRAHA - Najít v Česku 32 týmů, které jsou schopné obsadit místa v 1. a 2. fotbalové lize, představuje obtížnější proces než v minulosti. Na první pokus letos nezískalo profesionální licenci hned sedm z nich. Dva zvládly nedostatky napravit, pět ještě čeká, jak dopadne jejich odvolání. Narůstající počet ohrožených nejlépe ilustruje, jak poklesla ekonomická stabilita ve fotbalovém prostředí.

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr odchází z jednání disciplinární komise ČMFS foto: ČTK

"Nemám z toho radost, ale naučil jsem se s tím žít," řekl LN šéf svazového oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas, který však kvůli panující nejistotě odmítl odložit losování dalšího ročníku. Ke změně termínu z 24. června nedojde ani kvůli jednání disciplinární komise, která může tři dny poté za podíl na korupční aféře potrestat vyloučením z první ligy Olomouc. "Všichni měli dost času. Posunutí by vyvolávalo zbytečné spekulace, komu víc vyhovuje," vysvětlil Lubas. To znamená příznivou zprávu pro Jihlavu, která by podle regulí v případě pádu Hanáků dostala přednost před sestupujícím Brnem.

Předseda licenční komise Bohuslav Pavlík je přesvědčený, že 1. i 2. liga se bude hrát s 16 účastníky. "Věřím, že je dostatek klubů, které jsou schopné licenční podmínky splnit."

Jeho komise už preventivně zkoumala zájem účastníků třetí ligy, kteří neskončili na postupových příčkách. V české větvi může na dodatečný posun vzhůru myslet béčko Mladé Boleslavi, z moravské části zase HFK Olomouc. Třeba loni se do druhé ligy dostal Varnsdorf až ze šestého místa v České fotbalové lize, protože čtveřice před ním o účast v druhé lize vůbec nestála. Ukazuje se, že kluby v druhé lize nemají lehký život. Soutěž má sice profesionální status, ale jen čtvrtinovou návštěvnost v porovnání s první ligou. Licenčním řízením zatím neprošla téměř třetina účastníků. Most, Varnsdorf, Vlašim a Znojmo a po včerejším jednání i Bohemians Praha musí rychle odstranit nedostatky.

Grafika: Problémy klubů s udělením licence.

Největší napětí je cítit z Mostu. Zástupci města, které drží v klubu 10,9 procenta akcií, mluví o tom, že scénář se šťastným koncem je pro někdejšího účastníka první ligy nepravděpodobný. Opačně se vyjadřuje šéf klubu Petr Kabíček. "Na rozdíl od některých klubů nedlužíme hráčům, realizačnímu týmu a zaměstnancům ani korunu. Náš klub dlouhodobě nemá žádné finanční závazky vůči subjektům v rámci fotbalového svazu. Splácení úvěrů a půjček je v souladu se splátkovým kalendářem," přesvědčuje Kabíček.

Liga bude na Julisce i Žižkově
Stejně jako loni nemají klid v Bohemians Praha. Střížkovský klub minule padl rovnou z první do třetí ligy, když neuhradil šestimilionovou pokutu od disciplinární komise, ani po roce se nic nezměnilo. "Na to jsme ale nemohli brát ohled, protože v tomto případě probíhá soudní spor," vysvětlil Pavlík. Letos licenci Bohemians zatím neobdrželi kvůli nedodaným účetním výkazům.

Po včerejšku je také jisté, že první ligu bude hrát v Praze pět klubů na čtyřech stadionech. Setrvání na Julisce si obhájila Dukla, která však musí během září vybudovat vyhřívaný trávník. "V zimních měsících ho už budeme mít v provozu," ujistil ředitel komunikace nováčka Petr Voženílek. Dukla by tak měla úpravu stihnout během dvou kol, kdy zápasy odehraje na hřištích soupeře, a využije i reprezentační přestávky. Žižkov chce stejnou operaci provést už do konce července.

Autor: