130 let

Petr Čech v Baku. | foto: Reuters

Kdyby nastala nouze, musel bych do Premier League. Tohle mě nastartovalo, řekl Čech po návratu

Sport
  •   9:26
Londýn - Nasadil helmu, rukavice a zase si stoupl do brány. Koho by to před rokem a půl, když se Petr Čech s kariérou loučil, napadlo! Ač šlo jen o utkání rezervních týmů, zkušený fotbalový gólman přiznal nervozitu. „Byla, samozřejmě. Člověk po takové době neví, co od sebe má očekávat,“ líčil.

„Sice jsem se poslední měsíce poctivě připravoval, ale zápasy jsem nehrál, takže člověk z toho rytmu vypadne,“ pokračoval Čech, sportovní ředitel Chelsea a nyní i občasný brankářský záskok, v rozhovoru, který zprostředkovala agentura Sport Invest, jež jej zastupuje.

Petr Čech při comebacku za rezervu Chelsea.

Obnovená premiéra gólmana-funkcionáře zprvu kvůli brzy inkasovaným brankám nevypadala podle představ, ale nakonec dopadla příjemně: Chelsea zdolala v duelu výběrů do 23 let Tottenham 3:2 po obratu ve druhé půli.

Jaký jste měl po takové době pocit z vlastního výkonu?
Prvních dvacet minut tam nebyly automatismy, na které jsem byl zvyklý, protože 18 měsíců je dlouhá doba. Ale poté jsem se přizpůsobil tempu hry a pak jsem se cítil v pohodě. A druhý poločas už úplně, to mi udělalo radost. Užil jsem si ho i díky tomu, že jsem začal číst hru jako dřív. Cítil jsem se dobře.

565 days after what I thought was my last game in professional football I had the opportunity to be back on the pitch ... it felt so strange for the first 20 minutes as my “match system” I used to have while plying regularly was missing but as the game went on the feeling returned ,”match system” reappeared and it was great to have that special feeling again .... Well done to my teammates for turning the game round ! It was great to get the win and 3 important points to go top of the league !

15. prosince 2020 v 0:57, příspěvek archivován: 15. prosince 2020 v 9:18

Kdy jste se dozvěděl, že byste mohl opět vstoupit mezi tři tyče?
O možnosti, že bych mohl nastoupit, jsme se bavili od čtvrtka, kdy situace nastala. Začali jsme řešit, jak to uděláme. V pátek nebo v sobotu padlo rozhodnutí.

Naskočil jste, protože jeden gólman by chytal podruhé v krátkém intervalu a druhý je s áčkem. A také abyste si ověřil, jak na tom jste, jelikož vás Chelsea zapsala na soupisku pro anglickou ligu.
Zápas splnil účel, tohle přesně jsem potřeboval, kdy náhodou nastala nouze a musel bych nastoupit k zápasu Premier League, což by s dlouhou pauzou bylo složitější. Tohle mě nastartovalo, vrátilo mě to do zápasového rytmu.

Měl jste možnost s týmem do třiadvaceti let před utkáním alespoň potrénovat?
Kvůli covidovým bublinám a pravidlům jsem s rezervou nemohl trénovat dřív než v neděli po našem zápase na Evertonu. Připojil jsem se na předzápasový trénink, abych nacvičil taktické věci jako postavení obrany. Proběhlo to normálně a po zápase půjdu na další testy, abych se mohl vrátit do bubliny áčka.

Může mít váš návrat nějaké pokračování, nebo šlo opravdu jen o záskok na jediný duel?
Jak jsme avizovali, když jsem začal trénovat: je to proto, abych byl připravený pro případ, že to bude potřeba. V pondělí to potřeba bylo, takže jsem nastoupil. Do budoucna to (pokračování) v plánu není.

A jak byste zhodnotil samotné vítězné utkání?
Začátek jsme nechytili a brzo jsme prohrávali 0:2. Nedařilo se nám, co jsme si řekli, že bychom chtěli na hřišti praktikovat. Museli jsme změnit rozestavení, druhý poločas se nám podařilo aplikovat náš herní plán a dokázali jsme zápas zaslouženě otočit.

Petr Čech při comebacku za rezervu Chelsea.
Petr Čech se připravuje s brankářem Mendym

Bylo i znát, že šlo o derby, viďte?
Derby se vším všudy! Byla tam i hromadná šarvátka, červené karty, bylo jen vidět, že každý moc chce vyhrát. Jsme rádi,  že jsme to byli my a posunuli jsme se do čela tabulky. Pro mě je příjemnější, že můj návrat do branky skončil vítězně.

Autor: Vojtěch Povejšil