Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Když budeme hrát jako proti Neapoli, tak postoupíme, věří Lavička

9. Vítězslav Lavička - Dvakrát působil ve Spartě i jeden z nejúspěšnějších trenérů její historie Vítězslav Lavička. V roce 2008 zalepil díru po Michalu Bílkovi a odkoučoval 9 utkání. O čtyři roky později už vydržel o poznání déle. V 83 duelech dotáhl utkání do 61 výher a s Letenskými získal poslední ligový titul. foto: MAFRA - Michal Sváček

Rozhovor
PRAHA - K výkonu i předvedené hře mu gratulovali i italští novináři. Trenér sparťanských fotbalistů zase popřál Neapoli k postupu do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy. „Když v posledním zápase v Bernu navážeme na výkon proti Neapoli, tak věřím, že ji budeme následovat,“ řekl sparťanský kouč.
  13:00

Sparta ve čtvrtek večer podala výborný výkon, kterému scházely jen góly. Proto pohledný a napínavý zápas skončil bezbrankovou remízou.

„Dvě břevna mrzí. Kdyby to spadlo do brány, tak by moje pocity byly ještě lepší,“ prohlásil Lavička.

Jaké jsou tedy vaše pocity?
Jsou to pocity z dobře odvedené práce, z výkonu, který kluci po celý zápas předváděli. Abyste v takových zápasech vyhráli, tak šance, kterých nebývá tolik, potřebujete proměnit. To nám chybělo k tomu, abychom byli ještě veselejší.

Překvapilo vás, že jste proti Neapoli měli tolik nadějných možností?
Věděli jsme, že proti nám stojí silný tým, ale chtěli jsme hrát aktivně. Museli jsme být silní a pozorní v defenzívě a věřili jsme, že si z aktivní hry šance vytvoříme. Mrzí mě, že jsme žádnou neproměnili.

Rozhodla tedy vaše špatná produktivita?
Takové zápasy jsou o jednom gólu, ten by pravděpodobně rozhodl. Chtěli jsme proti velkému evropskému týmu ukázat, že máme kvalitu. To se nám dařilo hlavně v prvním poločase, soupeře jsme do ničeho nepustili a sami hrozili. Chybělo štěstí, možná víc kvality v koncovce.

Obrovskou šanci neproměnil Lafata. Vyčítáte mu to?
V minulých zápasech nás svými góly dovedl k vítězstvím, dneska to štěstí v zakončení neměl. Ale že bych se na něj zlobil, to fakt ne. On stejně jako všichni ostatní pracoval na maximum, abychom na vítězství dosáhli.

I kdyby se to povedlo, stejně byste postup jistý neměli a museli o něj v Bernu bojovat. V současné situaci potřebujete bod.
Když podáme výkon jako proti Neapoli, věřím, že se to podaří. Ukázali jsme, že umíme hrát proti velkým evropským týmům a naši fanoušci ukázali, že jsou pro nás dvanáctým hráčem. Chtěl bych všem poděkovat, že se přišli podívat na pěkný fotbal a Spartu povzbudit.

Zatímco doma v letošním pohárovém ročníku hrajete výborně a až na Neapol jste všechno vyhráli, venku se vám tolik nedaří. Co musíte v Bernu změnit?

Budeme se chtít opřít o výkony z poslední doby. Ať už z domácí ligy nebo z pohárů. Když to dokážeme, tak věřím, že jsme schopní postupový výsledek uhrát.

Stačí vám hrát na remízu...
To víme, vnímáme, ale v samotném zápase hrát na remízu bývá dost ošidné.

Italští novináři se podivovali, že kromě Costy bylo v sestavě deset Čechů, kdežto Neapol měla jen jediného Itala a rozdíl mezi týmy vidět nebyl. Co byste jim odpověděl?
Víme, že Neapol má poskládaný tým z kvalitních hráčů ze všech koutů světa, z reprezentantů. Pro nás je motivace ukázat, že i v Česku máme dobré fotbalisty. Sice v kádru máme taky cizince, ale v jejich počtu se Neapoli rovnat nemůžeme.

Například záložník Matějovský není ani český reprezentant a všechny na hřišti převyšoval. Souhlasíte?
Marek za svůj výkon zaslouží velké uznání.

Autor: