Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Když mě někdo posílá k plotně, není to v pořádku.‘ U významného jubilea anglické rozhodčí bude i Souček

Anglická rozhodčí Sian Massey-Ellisová. foto: Premier League

Praha - Vidíme to nejen v českém prostředí, ale tento trend můžeme sledovat i po celé Evropě. Do mužského fotbalu stále častěji pronikají ženské rozhodčí. Francouzka Stéphanie Frappartová na podzim jako první v historii dostala na starost utkání Ligy mistrů, Sian Massey-Elilisová působí jako čárová sudí v Premier League už více než deset let. „Lidé vědí, že tu nejsem jen kvůli svému pohlaví, ale protože jsem opravdu tvrdě dřela,“ uvedla pro Sky Sports.
  10:28

Rodačka z Coventry se před příchodem k fotbalu živila jako učitelka tělocviku. Premiéru v nejvyšší anglické soutěži si odkroutila v prosinci 2010 při utkání mezi Sunderlandem a Blackpoolem. Postupem času se stala jednou z rozhodcovských stálic na Britských ostrovech.

Anglická rozhodčí Sian Massey-Ellisová.
Agüero rozpoutal diskuzi, když sáhl na rozhodčí.

„Fotbal naprosto miluje. Vybudovala si obrovský respekt, ve svém oboru patří mezi nejtalentovanější. Díky svému odhodlání je vzorem pro všechny začínající rozhodčí. Doufám, že její příběh bude pro ostatní ženy silnou inspirací,“ prohlásil Mike Rielly, šéf instituce profesionálních sudích v Anglii (PGMOL).

Několika milníků dosáhla Massey-Ellisová i na mezinárodní scéně. V roce 2018 odřídila finále Ligy mistryň, zúčastnila se také dosud posledního světového šampionátu v ženském fotbalu. 

Na podzim 2019 byla jako první a stále jediná Angličanka nominována k mužskému zápasu evropských pohárů. Společně s Chrisem Kavanaghema Danem Cookem absolvovala duel Evropské ligy mezi Eindhovenem a Lincem.

„Když jsem to zjistila, byla jsem nadšená. S kolegy jsme si okamžitě volali, nemohla jsem se přestat smát. Je to pro mě obrovský úspěch,“ říkala tehdy Massey-Ellisová, která během své kariéry překonala celou řadu překážek.

Rychlosti a tempu mužského fotbalu si navykla rychle, do akce se zvládla úspěšně vrátit i po narození dcery Harriet. Nejvíce se ale potýkala s nenávistnými zprávami a výhružkami na sociálních sítích, kterých v poslední době ve světě sportu stále přibývá.

„V mladí jsem s tím bojovala. Když vám někdo nadává, nebo napíše, že jako žena nemůžete rozumět fotbalu, ať se vrátíte k plotně, není to v pořádku. Postupem času jsem to přestala řešit, posílilo mě to jako člověka,“ řekla pětatřicetiletá sudí a držitelka Řádu britského impéria (MBE).

Nedorozumění v Paříži má další následky. Sudí, kvůli němuž se nedohrál zápas LM, má trest do konce sezony

Zároveň ale dodala, že pokud někdo poukáže třeba na její špatné postavení, vezme si to k srdci a snaží se na vlastních nedostatcích zapracovat. Podle drtivé většiny veřejnosti jich ale zatím moc neukázala. „Ani před nástupem VARu nikdy nepřehlédla ofsajd. Patří k nejlepším v lize,“ napsal jeden z fanoušků Liverpoolu na Twitter. 

V trochu odlišném kontextu se o Massey-Ellisové mluvilo loni na podzim po utkání Manchesteru City a Arsenalu. Její rozhodnutí ohledně autového vhazování se nelíbilo Sergiu Agüerovi, který položil anglické sudí ruku na rameno, což je dle pravidel zakázáno.

Pep Guardiola reagoval prohlášením, že argentinský útočník patří k nejmilejším lidem, jaké v životě potkal. Ostatním se ale nezvyklé gesto příliš nezamlouvalo. „Nebyl to dobrý pohled, měl se zachovat lépe,“ okomentoval situaci bývalý anglický reprezentant Micah Richards.

V neděli večer nastoupí zkušená rozhodčí k jubilejnímu 150. utkání v Premier League. Na starost dostane prestižní duel mezi Manchesterem United a West Hamem, kde působí i čeští reprezentanti Tomáš Souček a Vladimír Coufal.

Massey-Ellisová si důvěry nesmírně váží, ale hlavně si přeje, aby se v práci co nejdříve potkala s další kolegyní: „Sny si může plnit každý z nás, nehledě na pohlaví, rasu nebo náboženství. Je nesmírně důležité, abychom vytvořili prostředí, ve kterém se všichni cítí bezpečně. Sama jsem pochybovala, zda mohu být fotbalovou rozhodčí. Chci, aby si žádná žena tuto otázku už nemusela klást.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!