Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Klíč k vyřešení klokaní kauzy drží Odvolací a revizní komise

Sport

  6:26
PRAHA - Ten příběh motá hlavy svazovým funkcionářům i ­renomovaným právníkům už pět let. Tři fotbalové kluby s názvem Bohemians se přou o práva na slavnou historii a rozřešení zamotaného případu je stále v nedohlednu.

Vršovický klokan. foto: ČTK

Sobotní skandál v Ďolíčku, kde ke vzájemnému utkání odmítli nastoupit Bohemians Praha ze Střížkova, byl jen dalším zvratem v kauze, která se zdá být nekonečná. Stačilo by přitom jediné hlasování pětice mužů v Odvolací a revizní komisi (ORK) a mohlo by být téměř jistě po problémech.

TIME OUT LN: STŘÍŽKOVSKÝ ŠÉF KAPR SI POCHOPENÍ NEZASLOUŽÍ - ČTĚTE ZDE + VŠECHNY ČLÁNKY TÝKAJÍCÍ SE KAUZY!

Komise v čele s právníkem Ondřejem Lněničkou má totiž uvnitř fotbalového svazu fakticky největší moc, a­její rozhodnutí by tak neměl zvrátit už ani civilní soud. Potíž je v tom, že členové ORK se v propletenci různých zájmů a­tlaků nejsou schopni domluvit vůbec na ničem a nepříjemný problém doteď jen hrnuli před sebou.

Členství: hlavní problém Bohemek

- Z právního hlediska je možné se stát členem občanského sdružení jen podáním přihlášky. Tak o tom mluví i stanovy fotbalového svazu.

- V případě Bohemians 1905 však výkonný výbor schválil převod členství na základě "Organizační směrnice pro činnost členských klubů v ČMFS". Ta vznikla v roce 1995, kdy musely kluby přejít z občanských sdružení na akciové společnosti, protože změnu stanov nebylo možné tak rychle schválit.

"Kvůli té kauze se komise rozložila zevnitř," uznává sekretář ORK Jan Obst. "Mezi členy panují zásadní neshody především v tom, kdo by měl být z rozhodování o případu Bohemians vyloučen." V třaskavém sporu totiž už dávno nejde o název, logo s klokanem nebo bohatou historii. V první řadě jde o peníze – a pořádně velké.

Konkrétně za všechny přestupy hráčů z Bohemians 1905 za poslední čtyři roky, tedy včetně odchodu Jana Morávka do Schalke. Údajně může jít až o 300 milionů korun, na které si teď dělá zálusk kdekdo. "Nikdo to nechce rozseknout. Já ale kolegům pořád říkal: rozhodněte to do valné hromady, ať to nemusí řešit nové vedení svazu," krčí rameny Lněnička.

Členové ORK prý čelí tlaku
Klíčový spor se vede o to, zda Bohemians 1905, které svaz před pěti lety označil za nástupce krachující Bohemky, jsou právoplatným členem ČMFS (viz box). Převod práv v červnu 2005 totiž proběhl na základě organizační směrnice, která takový krok umožňuje. Podle stanov, které jsou směrnici nadřazené, však lze členství nabýt jen podáním přihlášky...

A v ORK to proto vře. Tři z pěti členů (Jiří Ficner, Radek Dvořák a Jindřich Urbánek) se údajně kloní k variantě, že převod práv byl legální. To by ale nevyhovovalo Michalu Vejsadovi, jedinému akcionáři Bohemky, která je dodnes v konkurzu, ani střížkovskému klubu, jenž Vejsadovi v jeho boji pomáhá.

Klokan.

"Různé tlaky tam jsou, ale neřekl bych, že bych byl osobně pod tlakem. Jsem připravený hlasovat kdykoliv," zlehčuje situaci Urbánek. Nicméně svazovému předsedovi Ivanu Haškovi už došla trpělivost. Proto svolal na 3. června mimořádnou valnou hromadu, která má zvolit novou ORK. A teprve ta by měla kauzu Bohemians rozseknout.

Podle jedné z teorií, o kterých se nyní v zákulisí mluví, mají ale údajně Vejsada s Karlem Kaprem (šéf střížkovské Bohemky) eminentní zájem, aby kauzu rozsoudila ORK ještě v současném složení. To by pak také mohlo vysvětlovat, proč Kapr v sobotu zakázal svým hráčům v Ďolíčku nastoupit. Přísnému trestu se sice nevyhne, ale odvolání proti němu je zřejmě poslední šance, jak dostat spor na stůl Lněničkovy komise.

Důvod? Třeba osoba samotného Lněničky, který zpočátku zastupoval jako advokát právě Kapra. "Ale sám sebe jsem z rozhodování dávno vyloučil. Když se řeší Bohemky, odcházím z místnosti," hájí se. Lněnička se však netají tím, že Bohemians 1905 skutečně nakloněn není. "Podle mě je to jasné. Členství je z právního hlediska nepřenositelné. Ale já od toho dal ruce pryč," tvrdí předseda ORK.

Jeho komise by se měla do června sejít možná ještě dvakrát. Dostane se ožehavá kauza na přetřes?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!