Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Klub pojmenovaný po papeži hlásá nenásilí. První zápas = dvě červené

Sport

  14:45
LUJAN/PRAHA - Uhrát při ligové premiéře remízu, to není špatný výsledek. Jenže to je asi jediné, co nově vzniklý klub Papa Francisco může těšit. Historicky první zápas argentinského týmu, který vznikl na počest papeže Františka, nedohráli hned čtyři fotbalisté.

Ernesto Ortiz, fotbalista týmu Papa Francisco, lituje směrem k nebesům zmařené šance

Jejich cílem je hlásat mír a lásku pomocí sportu. Přesně s takovým záměrem založil Jorgé Ramírez, bezmezný obdivovatel papeže Františka, poloprofesionální fotbalový klub. V Argentině, Františkově domovině. Soubor silně věřících katolíků si dokonce vysloužil označení "Svatí z jihu".

Už po prvním veřejném vystoupení však týmu hrozí, že o přezdívku přijde. V emotivním utkání regionální ligy proti Trefules vytáhl rozhodčí hned čtyřikrát červenou kartu a vyloučil po dvou hráčích na obou stranách.

"Každý nedovolený zákrok na soupeře pro nás může být komplikací," ví záložník Fabian Gaddi. František je známým horlivým fanouškem San Lorenza, klubu z jeho rodiště Buenos Aires. "Papež je z Argentiny a ví, jak místní lidé fotbal prožívají. Ví, co pro nás znamená, a tak doufám, že bude mít pro naši hru pochopení," věří Gaddi.

Papa Francisco nechce ani po nevydařené premiéře ustoupit ze svých ideálů. "Naším heslem i nadále zůstává: 'Žádní hooligans, žádné násilí, žádné urážky'," ujišťuje prezident klubu Ramírez.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč