Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Fotbalová liga bez poslušnosti svazu. Kluby si odhlasovaly nezávislost

Sport

  15:32
PRAHA - České fotbalové kluby udělaly velký krok k osamostatnění první a druhé ligy. Profesionální soutěže by podle jejich návrhu neměla řídit Fotbalová asociace ČR, ale lidé delegovaní přímo kluby, které tento záměr odhlasovaly na úterním jednání Ligového shromáždění.

Jan Holenda (vpravo) sprintuje za míčem. Stíhá ho Mario Holek. foto: MAFRA - Ladislav Němec

„Ligové shromáždění schválilo záměr k přesunutí kompetencí z FAČR na ligový subjekt, tedy Ligovou fotbalovou asociaci,“ informoval předseda Ligového shromáždění a Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

A pokračoval: „Ligové shromáždění zároveň schválilo návrh smlouvy za kluby mezi LFA a FAČR a pověřilo mě, abych vedl za kluby jednání s představiteli FAČR.“

Nicméně, ve VIP prostorách slávistického stadionu v Edenu šlo v úterý už jen o formální hlasování.

Majitelé všech šestnácti prvoligových klubů včetně plzeňského Tomáše Paclíka, sparťanského Daniela Křetínského či jabloneckého Miroslava Pelty se sešli už v polovině ledna a návrh předjednali.

Zástupci klubů v čele se Svobodou nyní začnou oficiální jednání s vedením fotbalové asociace. Záměr totiž musí schálit výkonný výbor FAČR.

„Ten proces bude trvat, doufám, čtyři až pět týdnů. Pak se budeme moci bavit o schválení finální smlouvy,“ poznamenal Svoboda. „Myslím, že je to na dobré cestě.“

Definitivní potvrzení dá valná hromada FAČR, ačkoliv to už půjde jen o změnu stanov FAČR. Důležitý je tak nyní hlavně souhlas výkonného výboru.

Pokud všechno půjde podle plánu klubů, měla by „samostatná“ liga fungovat už od ročníku 2015/2016.

Kluby si od odtržení slibují efektivnější řízení

Majitelé klubů se k takovému kroku odhodlali především z ekonomických důvodů. Přestože do fotbalu sypou stovky milionů korun, o penězích za ně rozhoduje někdo jiný.

Nově by liga měla mít profesionální vedení, které by zastupovalo přímo kluby. Majitelé, kteří fotbal financují, by tak byli vtažení přímo do rozhodovacích procesů.

Jednání s předsedou FAČR Miroslavem Peltou, jenž je zároveň šéfem jabloneckého klubu, a generálním sekretářem Rudolfem Řepkou už probíhají. Podle Svobody se nyní jedná o třech stěžejních oblastech:

  • Přenechání kompetencí k řízení soutěží.
  • Jakým způsobem budou na řízení soutěží dohlížet jednotlivé komise.
  • Řešení finančních vazeb mezi ligou a fotbalovou asociací.

„Nemá smysl si něco nalhávat. Náš fotbal, zejména ligový, dneska nefunguje ekonomicky příliš dobře,“ řekl Svoboda. „Bez podstatné angažovanosti akcionářů a vlastníků klubů by se na této úrovni fotbal dělat nedal To, o čem se teď bavíme, je krok, jak fotbal posunout na kvalitativně vyšší úroveň. Když se bude dařit ligovému fotbalu, tím víc se bude dařit asociaci.“

Komise rozhodčích zůstane pod FAČR

Jednání tedy nyní budou probíhat nad konkrétními detaily. Mezinárodní fotbalové řády například nařizují, že komise rozhodčích musí zůstat pod národními asociacemi.

Kluby by v ní podle návrhu smlouvy měly mít jednoho zástupce, aby měly přehled a kontrolu nad děním uvnitř komise.

„Je to o přenosu informací. Komise může mít patnáct členů, takže jeden člen v rozhodování nic neřeší,“ poznamenal Svoboda. „Otázku komise rozhodčích ani řešit nechceme. Kdyby mi někdo řekl, ať má liga tuhle komisi svou vlastní, tak se tomu budu bránit. Liga přece není o komisi rozhodčích. Pořád řešíme, jestli někdo nezvedl špatně praporek, ale pak zapomeneme, že někdo celý zápas nevystřelil na bránu...“

Další komise - jako například disciplinární - už mezinárodní legislativa nelimituje. Konečný návrh však nyní budou kluby probírat s FAČR.

Samostatnost ligy řeší fotbal dlouho

Téma osamostatnění ligy se v Česku řešilo několik posledních let. Ovšem až doposud se o něm spíš jenom mluvilo...

„Otázka podle mě není, jestli ano, nebo ne, ale kdy a jakým způsobem,“ řekl předseda Ligového shromáždění a Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda loni v červnu pro MF DNES.

A pokračoval: „Není to rozvod či nepřátelský akt. Profesionální kluby potřebují trochu jiné schéma než ty amatérské. Smyslem mojí snahy je nastavit způsob řízení tak, aby se ve fotbale uplatnily byznysové principy. FAČR je ze své podstaty politická instituce, a na tomto základě se byznys dělá složitě.“

Tehdy už měl k dispozici rozsáhlou analýzu, která stála na pěti zásadních bodech:

  • Přinést lize víc peněz z reklamních a televizních práv a transparentně informovat o financích.
  • Zprofesionalizovat a zefektivnit řízení ligy.
  • Odstřihnutím od FAČR vrátit lize pošramocenou důvěru.
  • Zvýšit návštěvnost, která je kolem pěti tisíc diváků na zápas.
  • Centrální podpora marketingu soutěží i jednotlivých klubů.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...