Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kolumbie dala Japonsku čtyři góly a suverénně vyhrála svoji skupinu

Sport

  23:59aktualizováno  25. června 0:51
CUIABÁ/PRAHA - Fotbalisté Kolumbie zdolali i v sestavě plné náhradníků na mistrovství světa Japonsko 4:1 a udrželi si stoprocentní bilanci i první místo ve skupině C. Jihoameričané vedli po penaltě Juana Cuadrada, v nastavení vyrovnal Šindži Okazaki, ale po přestávce dvěma góly rozhodl Jackson Martínez a jedním James Rodríguez. V osmifinále se Kolumbijci utkají s Uruguayí, Japonci skončili ve skupině poslední.

Radující se Kolumbijci. foto: Reuters

Kolumbie měla postup jistý, takže si kouč José Pekerman mohl dovolit luxus a z duelu proti Pobřeží slonoviny (2:1) nechat v základu jen tři hráče. Náhradníci začali v Cuiabě aktivně, brzy se ale dopředu začali drát Japonci.

V 9. minutě se hezky uvolnil útočník Okubo, avšak zakončil nepřesně. Japonce pak zbrzdil faul na druhé straně. Konno zkosil Ramose a nařízenou penaltu poslal doprostřed branky Cuadrado. Záložník Fiorentiny přidal na šampionátu první gól ke třem asistencím.

Ohlasy trenérů

Alberto Zaccheroni (Japonsko): "V první půli jsme se vyrovnali nejlepšímu týmu v naší skupině. Měli jsme příležitosti vyhrát, ale nakonec letíme domů. Po návratu si promluvím s vedením a uvidíme, jestli zůstanu." 

José Pekerman (trenér Kolumbie): "Tvrdě jsme pracovali a dnešek je výsledekm trpělivosti a výborných hráčů. Stojí za námi celá země a další zápas na Maracaná pro nás bude novou výzvou, protože Uruguay je opravdu těžký soupeř. Ale věříme si a chceme pokračovat dál."

Asijský tým udeřil nečekaně v nastavení. Po centru Hondy se ve druhé přidané minutě trefil hlavou Okazaki a Japonsko ve třetím vzájemném duelu konečně dalo Kolumbii gól.

Historicky první obrat z 0:1 na MS ovšem svěřenci italského trenéra Alberta Zaccheroniho nedotáhli. Naopak soupeř vstoupil do druhé půle velkým tlakem, který vyvrcholil v 55. minutě gólem Martíneze po asistenci střídajícího Jamese Rodrígueze.

Japonci pak měli více ze hry, zaujala však jen rána Hondy z přímého kopu v 64. minutě. Naopak jeden z rychlých protiútoků využil druhou brankou po zasekávačce ve vápně Martínez. Gól poté rozloženým Japoncům, kteří se ze všech sil hnali za korekcí skóre, dal i Rodríguez.

Trenér Pekerman v závěru stáhl brankáře Ospinu a do hry pustil Faryda Mondragóna. Bývalý hráč Zaragozy, Kolína nad Rýnem či Galatasaraye se stal tři dny po 43. narozeninách nejstarším hráčem, který v historii MS nastoupil. Předčil rekord kamerunského útočníka Rogera Milly (42 let a 39 dní).

Kolumbie při své první účasti na MS od roku 1998 prošla do vyřazovací fáze, což se jí naposledy povedlo v roce 1990 v Itálii. Japonci nezopakovali osmifinále z posledního turnaje v JAR.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina C

Japonsko - Kolumbie 1:4 (1:1) 

Branky: 45.+2 Okazaki - 55. a 82. Martínez, 17. Cuadrado z pen., 90. J. Rodríguez. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Trigo (všichni Portug.). ŽK: Konno - Guarín. Diváci: 40.340.

Japonsko: Kawašima - Učida, Jošida, Konno, Nagatomo - Aojama (62. Jamaguči), Hasebe - Okazaki (69. Kakitani), Honda, Kagawa (85. Kijotake) - Okubo. Trenér: Zaccheroni.

Kolumbie: Ospina (85. Mondragón) - Arias, Valdés, Balanta, Armero - Cuadrado (46. Carbonero), Mejía, Guarín, Quintero (46. J. Rodríguez) - Ramos, Martínez. Trenér: Pekerman.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...