Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kolumbie nedala Řecku šanci, Evropané v obraně nepřesvědčili

Sport

  19:56aktualizováno  21:06
BELO HORIZONTE/PRAHA - Chtějí spoléhat na pevnou obranu, jenže od Kolumbie dostali řečtí fotbalisté gól už po čtyřech minutách. V úvodním zápase skupiny C na mistrovství světa inkasovali ještě dvakrát ve druhém poločase a prohráli 0:3.

Radost Kolumbijců. foto: Reuters

Jihoamerický tým tak ukázal, že se dokáže obejít bez zraněného kanonýra Radamela Falcaa, který sledoval utkání z tribuny. Zastoupili ho obránce  Pablo Armero, útočník Téofilo Gutiérrez a záložník James Rodríguez.

Ti zařídili, že se Kolumbie raduje ze svého nejvyššího vítězství v historii světových šampionátů.

Ohlasy trenérů

José Pekerman (Kolumbie): "Z výsledku mám radost, protože někteří hráči se na šampionátu představili úplně poprvé. Ale takhle jsme si to naplánovali. Některé věci nám vyšly, některé ne, myslím však, že jsme ukázali, že jsme na mistrovství dobře připraveni."

Fernando Santos (Řecko): "Prohra 0:3 nejde omluvit. Prvních pět deset minut jsme měli problémy, protože jsme nebyli dostatečně koncentrovaní. Po první brance jsme začali hrát, zápas jsme kontrolovali a měli jsme remizovat. Teď nám nezbývá nic jiného než se soustředit na další zápasy."

Kolumbie vstoupila do zápasu ve velkém stylu. Už v páté minutě se díky lehce tečované střele prosadil Armero a postaral se o nejrychlejší kolumbijskou branku v historii mistrovství světa. Předchozím maximem byl gól Francisca Zuluagy z 19. minuty proti Uruguayi v roce 1962.

Pak se dlouho hrálo bez šancí a až po půlhodině hry po přímém kopu Cholevase hlavičkoval mimo Torosidis. V závěru poločasu neuspěl ani Kone, který se dostal k odraženému míči, ale s jeho technickou střelou si poradil kolumbijský brankář Ospina.

Do první šance po přestávce se dostal Rodríguez, ale proti Karnezisovi neuspěl. Druhou branku přidala Kolumbie v 58. minutě po kombinaci Aguilara s Gutiérrezem a Řecko po téměř roce a půl dostalo v soutěžním zápase dva góly.

Vzápětí mohl snížit Gekas, ale z malého vápna zamířil hlavou pouze do břevna. Stejně dopadl pět minut před koncem i Samaras, který po závaru před šestnáctkou mířil těsně vedle pravé tyče.

V nastavení se o historický zápis postaral Rodríguez, který třetí brankou zařídil nejvyšší vítězství Kolumbie na mistrovství světa. Dosud byla pro jihoamerický tým nejlepšími výsledky vítězství 2:0 nad Spojenými arabskými emiráty z roku 1990 a Švýcarskem v roce 1994.

Řecko naopak potvrdilo, že na šampionátech se střelecky trápí, když v šesti z dosavadních sedmi zápasů nedalo gól.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina C

Kolumbie - Řecko 3:0 (1:0)

Branky: 5. Armero, 58. Gutiérrez, 90.+3 Rodríguez. Rozhodčí: Geiger - Hurd (oba USA), Fletcher (Kan.). ŽK: C. Sánchez - Papastathopulos, Salpingidis. Diváci: 57.174.

Kolumbie: Ospina - Medina, Zapata, Yepes, Armero (74. Arias) - Cuadrado, Aguilar (68. Mejía), Rodríguez, C. Sánchez, Ibarbo - Gutiérrez (76. Martínez). Trenér: Pekerman.

Řecko: Karnezis - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Cholevas - Salpingidis (58. Fetfatzidis), Maniatis, Katsuranis, Kone (78. Karagunis), Samaras - Gekas (64. Mitroglu). Trenér: Santos.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!