Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Komličenko zařídil výhru Boleslavi, Budějovice nezvládly ligovou premiéru s Opavou

Sport

  19:11
Boleslav - Fotbalisté Mladé Boleslavi porazili v úvodním ligovém kole nové sezony Karvinou 1:0. O jejich triumfu rozhodl v 82. minutě nejlepší střelec uplynulého ročníku Nikolaj Komličenko a Středočeši doma v lize porazili Karvinou na čtvrtý pokus. Hosté navíc od 62. minuty hráli bez vyloučené Marka Hanouska.

Nikolaj Komličenko z Boleslavi (vpravo) se raduje z gólu z penalty se spoluhráčem Murisem Mešanovičem. foto: ČTK

Ve třetí minutě zakončil nepřesně z hranice vápna domácí Mešanovič. Za pět minut se po zahrání rohového kopu dostal míč k Takácsovi, jehož střelu z otočky ztečovali hosté nad břevno. Domácí obránce si tak gólovou radost k pondělním 23. narozeninám nedal.

V 19. minutě si na Matějovského centr naběhl Pudil, který v české nejvyšší soutěži nastoupil po jedenácti letech, ale s hlavičkou navrátilce z Sheffieldu si brankář Pastornický bez problémů poradil. O šest minut později hlavičkoval nad po Buchově centru nejlepší střelec uplynulé sezony Komličenko.

V 27. minutě po přetažené standardní situaci vrátil Kouřil míč před mladoboleslavskou brankou, kde se po něm marně natahovali Janečka a Rundič.

První šanci po změně stran si vypracoval Mešanovič, který pálil přesně do Pastornického. V 62. minutě uviděl Hanousek druhou žlutou kartu. I přes oslabení Slezané na ofenzivu nerezignovali. V 65. minutě Dramého přízemní tečovaná střela skončila těsně vedle Šedovy tyče. O jedenáct minut později protáhla Šedu střela Šašinky z vápna.

V 81. minutě fauloval hostující kapitán Rundič v šestnáctce Mešanoviče a sudí Proske nařídil pokutový kop pro domácí, který proměnil Komličenko. V 86. minutě vyslal prudkou střelu nad Mešanovič. V nastaveném čase se po rohovém kopu odrazil míč k Pastornickému, s jehož zakončením si Šeda poradil. Mladá Boleslav zdolal Karvinou v sedmém ligovém duelu teprve podruhé.

Budějovice prožily neúspěšnou premiéru

První poločas nabídl málo fotbalových momentů. Na obou týmech byla patrná lehká nervozita a zároveň snaha o to, aby nikdo nechyboval. Domácí mohli skórovat jako první, když po faulu zahrávaly trestný kop. Kladrubský obstřelil zeď, ale mířil na stranu, kde stál připravený brankář Fendrich, jenž míč vyrazil.

Hosté se nikam netlačili, ale pokud se jim naskytla šance zaútočit, většinou vypadali nebezpečně a potvrdili to po půl hodině hry. Českobudějovický Provod v ofenzivě ztratil míč, Opava se dostala do otevřené obrany Jihočechů a Jurečka překonal gólmana Staňka. Vzápětí mohl po centru ze strany vyrovnat Ledecký, ale nehlavičkoval důrazně.

Jan Žídek a Pavel Zavadil slaví branku do sítě Budějovic.

Ve druhém poločase se České Budějovice tlačily do koncovky, ale nebezpečnou šanci si prakticky nevytvořily. Zahrávaly řadu rohů, ale s nimi si Opavští dokázali poradit. Také proto si hosté z jihu Čech odváží tři body a v první lize vyhráli venku po osmi zápasech.

Autor: