Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Komplikovaný génius zamířil ke kořenům. Özil se rozloučil s Arsenalem, už hrál za Fenerbahce

Prezident klubu Ali Koc a nová posila Mesut Özil. foto: Reuters

Praha - Nejdřív ho předběhl, poté nedohnal. Fotbalový svět se změnil a on se nedokázal přizpůsobit. Co je zač Mesut Özil, dost možná nejrozporuplnější fotbalová postava poslední dekády? Nejpopulárnější muslimský sportovec, Erdoganův kamarád, ochránce Ujgurů a spíše Němec nebo Turek?
  5:00

Na hřišti Hataysporu pobyl sotva jedenáct minut a už se podílel na rozhodující brance zápasu. Za středovým kruhem převzal míč, po pár rychlých krocích ho přihrál do strany na rozběhnutého spoluhráče Kadiogla, jehož centr si nešťastně do vlastní sítě srazil domácí obránce Billong. Premiéra za Fenerbahce se Mesut Özilovi vskutku povedla. Přestože jeho celek v závěru ještě inkasoval, radoval se favorit z výhry 2:1.

„Je to ohromující pocit, že jsem debutoval za Fenerbahce,“ říkal po utkání Özil, který do istanbulského celku odešel na sklonku ledna coby volný hráč. Někdejší velká hvězda se v Arsenalu stala nepotřebným a angažmá v Turecku, hokej které je jeho srdečním krajem, uvítal.

Prezident klubu Ali Koc a nová posila Mesut Özil.
Mesut Özil v utkání EL s Frankfurtem.

Z euforie ke zklamání

Jeho příchod v poslední přestupový den letního okna roku 2013 přitom doprovázelo velké nadšení vedení i fanoušků Arsenalu. Na podobnou posilu totiž už delší dobu čekali. Poté, co klubu dávaly postupně sbohem opory v čele s Cescem Fábregasem, Samirem Nasrim či Robinem Van Persiem, se konečně blýskalo na lepší časy. Celek ze severního Londýna zaplatil Realu Madrid 47 milionů eur, v tu chvíli rekordní klubový poplatek. A očekával, že mu šikovný středopolař vrátí zašlou slávu.

Hned v první sezoně si na ostrovech šikovného německého záložníka zamilovali. Však díky němu se Arsenal alespoň podobal velkoklubu, za nějž ho ve světě dlouhé roky měli, a získal po devíti letech zase trofej. Kromě triumfu v FA Cupu nasbírali Kanonýři také 79 bodů v Premier League, což se jim od té doby už nepovedlo.

Alex Iwobi a Mesut Özil z Arsenalu slaví gól proti Basileji

Özil se tak trošku stal symbolem nové „Emirates éry“ Arsenalu po přesunu do nové arény ze zastaralého Highbury. Přiváděl fanoušky k úžasu parádními kousky. Nezapomenutelný je jeho gól v Lize mistrů do sítě Ludogorce Razgrad: přehozený brankář, jedno zaseknutí, druhé zaseknutí, dva obránci na zemi a gól… Zároveň však nikdy nezvládl roli lídra. Stejně jako předtím v Realu, kde byl ve stínu Cristiana Ronalda. Ve svém působení v Arsenalu přispěl „pouze“ k zisku tří titulů v FA Cupu a jednom anglickém superpoháru.

Jeho geniality dokázal nejlépe využít Arséne Wenger. Özil byl klasická desítka, která se potuluje po hřišti, po většinu času není vůbec vidět, ale když dostane míč, vymyslí něco neuvěřitelného. Ale s odchodem francouzského génia jako by německý fotbalista ztratil lesk. Možná to zapříčinil konec dlouholetého manažera Gunners, ale pravděpodobně si daň vybral také sám fotbal.

Mesut Özil postupem času uvadal.

Ten se totiž v posledních letech výrazně proměnil. Je daleko náročnější, žádá si zvýšené nároky na fyzickou kondici, hráči musí být neustále v pohybu a v záložní řadě není pro nepracovité jedince místo. To Özilovi nevonělo. A když nastoupil, často to vypadalo, že hraje Arsenal o desíti.

Proto se postupem času ze soupisky vytratil. Z milovaného se stal nenáviděný. Když si fanoušci sečetli jeho astronomický plat (350 tisíc liber týdně), téměř nulový přínos, ale také skandály, volali po jeho odchodu. K němu začalo směřovat až po příchodu Mikela Artety, který v „powengerovském“ období nahradil v manažerském křesle Unaie Emeryho. Právě bývalý Özilův spoluhráč znamenal pro rodáka z Galsenkirchenu definitivní konec na Emirates.

Özil patřil symbolům „Emirates éry“.

„Jsem opravdu hluboce zklamaný z faktu, že jsem zatím nebyl zařazen na soupisku pro tuto sezonu Premier League,“ uvedl Özil před sezonou v prohlášení na sociálních sítích. „Když jsem v roce 2018 podepsal nový kontrakt, slíbil jsem loajalitu a věrnost Arsenalu – klubu, který miluju. Mrzí mě, že to nebylo vzájemné. Jak jsem zjistil, loajalita je v dnešní době těžko k dostání,“ dodal bývalý německý reprezentant.

Za svědka měl Erdogana

Pšenka mu přestala kvést i na mezinárodní scéně. Po německém fiasku na světovém šampionátu v roce 2018 oznámil konec v reprezentaci a k tomu obvinil předsedu svazu Reinharda Grindela z rasismu a že aféru kolem fotografie s Erdoganem využil pro politickou kariéru. „V očích Grindela a řady fanoušků jsem Němec, jen když se vyhrává. Když se prohrává, jsem imigrant. Narodil jsem se a vyrostl v Německu, tak proč pro lidi nejsem Němec?“ narážel na fakt, že jej lidi soudí kvůli politickým názorům.

Turecký prezident Recep Tayiip Erdogan mluvil na svatbě fotbalisty Mesuta Özila.

Jeho vztah s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, jak se později ukázalo, byl velmi blízký. V roce 2019 dokonce kontroverzní postava Turecka, ze kterého Özilova rodina pochází, svědčila fotbalistovi na svatbě konané v Istanbulu.

Řešil se i jeho postoj k otázce Ujgurů utlačovaných komunistickou Čínou. „Nevíte snad, že to není utrpení našich týraných bratří, které zůstane v paměti, ale naše mlčení?“ ptal se na sociálních sítích. A na reakci dlouho nečekal. Rozpoutal skandál, který mohl stát Premier League miliony. Čínská státní televize CCTV ze dne na den zrušila vysílání šlágru mezi Arsenalem a Manchesterem City.

Turecký prezident Recep Tayiip Erdogan šel Özilovi za svědka.

Od slov nejpopulárnějšího muslimského sportovce se Arsenal takřka ihned distancoval. Čína je pro klub totiž velmi důležitá. „Jedná se o Özilův soukromý názor. Jako fotbalový klub se Arsenal vždy držel zásady se politicky neangažovat,“ uvedl klub v oficiálním prohlášení na platformě Weibo, kde profil londýnského klubu sleduje asi pět milionů Číňanů.

Stále je to však člověk, který nahlas bojuje proti rasismu, extrémistickému islámu a podporuje řadu charitativních organizací. I proto je podivná, ale dosti vypovídající jeho náklonnost k Erdoganovi, která dost jasně vystihuje problematiku dvojí národnosti. Vždycky vnímal a rád říkal, že se cítí být Němcem i Turkem.

Smsky fandů na jeho plat

Možná i proto na sklonku své kariéry ve 32 letech vyslyšel volání ze své druhé domoviny. Po roce bez fotbalu se dohodl na rozvázání smlouvy s Arsenalem, s nímž tak trošku vedl válku. Obklopen PR specialisty, s větším dosahem na sociálních sítích, než má samotný klub. Nakonec dosáhl na přestup do istanbulského Fenerbahce.

„Společně jsme ukončili devítileté čekání klubu na trofej a dosáhli jsme poháru pro fanoušky, kteří si to zasloužili. Je pro mě těžké vyjádřit slovy lásku, kterou cítím ke klubu a fanouškům,“ napsal na rozloučenou fandům Arsenalu. Teď už se těší obrovské podpoře z řad příznivců Fenerbahce.

Ti by dokonce měli přispívat na jeho plat. „Máme prosbu na naše fanoušky. Pokračujte, prosím, ve vaší pomoci, jsme závislí na vaší finanční podpoře,“ vzkázal prezident klubu Ali Koc, aby fanoušci pokračovali v SMS kampani, kdy každou zprávou přispějí v přepočtu 60 korunami. „Možná se sejde 500 000 až milion SMS. Taková podpora by byla velmi dobrá.“

V novém působišti oblékl Özil dres s číslem 67, které symbolizuje původ jeho rodiny – vesnička Hişiroglu má totiž poštovní kód 67802. A všichni její obyvatelé Özilovi jistě fandí.