Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Konec legendy. Ferguson odejde z Manchesteru, vedl ho 27 let

Sport

  10:48aktualizováno  13:59
MANCHESTER - Trenér Alex Ferguson po sezoně skončí u fotbalistů Manchesteru United. Mužstvo z Old Trafford vedl od roku 1986, získal s ním třináct mistrovských titulů a dvakrát vyhrál Ligu mistrů.

Trenér fotbalistů Manchester United Alex Ferguson foto: Reuters

Odchod slavného jednasedmdesátiletého kouče potvrdil klub, nástupce zatím neoznámil. Podle sázkových kanceláří jsou největšími favority jeho skotský krajan David Moyes z Evertonu a portugalský trenér Realu Madrid José Mourinho. "O odchodu jsem dlouho přemýšlel a to rozhodování nebylo lehké. Ale nastal ten pravý čas. Bylo pro mne důležité, abych odešel ve chvíli, kdy bude naše organizace v nejlepší možné formě a kondici, schopná udržet se na vrcholu i v budoucích letech," uvedl Ferguson.

Už před třemi roky překonal 24 trenérských let svého legendárního manchesterského předchůdce Matta Busbyho a dosud mužstvo koučoval ve 1498 zápasech. Jeho posledním vystoupením na lavičce bude 19. května duel závěrečného ligového kola proti West Bromwichi, v United poté zůstane jako ředitel a vyslanec klubu. Jeho svěřenci vyhráli anglickou ligu i letos, jubilejní 20. titul získali už čtyři kola před koncem.

Fergusonovu odchodu v tu dobu ještě nic nenasvědčovalo, naopak prohlašoval, že další motivací pro něj je vidina trofejí získaných v příštích sezonách. Proto byla  zpráva pro mnohé bleskem z čistého nebe. "Jsem šokovaný a velmi, velmi smutný," reagoval například brankář Peter Schmeichel, člen slavného týmu vítězů Ligy mistrů z roku 1999. "Co dokázal, je neskutečné. Něco takového se už nikomu jinému nepovede," prohlásil Paul Ince, další slavná postava United.

Dosáhl na celkem 38 trofejí

Také britská média označila Fergusonovo působení v United za nejblyštivější trenérskou éru v historii ostrovního fotbalu. S týmem "Rudých Ďáblů" dosáhl celkem na 38 trofejí - získal i pět Anglických pohárů, čtyři Ligové poháry a vyhrál klubové mistrovství světa. Odejít chtěl původně už v roce 2002, nakonec ale změnil názor. Manchester se pod vedením Sira Alexe stal v žebříčku ekonomického magazínu Forbes jedním z nejhodnotnějších sportovních klubů na světě.

Jeho cena je v současnosti odhadována na 3,2 miliardy dolarů. Rukama vznětlivého kouče prošla řada hvězd, například David Beckham, Eric Cantona, Ryan Giggs, Cristiano Ronaldo nebo Wayne Rooney. Po mistrovství Evropy 1996 měl Ferguson necelé dva roky v kádru také českého záložníka Karla Poborského. 

Alex Ferguson (71 let)

Datum a místo narození: 31. prosince 1941, Glasgow (Skotsko)
Trenérská kariéra: před nástupem do United v roce 1986 trénoval ve Skotsku - vedl East Stirlingshire (1974), St. Mirren (1974-78) a Aberdeen (1978-86); v letech 1985-86 vedl skotskou reprezentaci.
Hráčská kariéra: v letech 1957 až 1974 hrál jako útočník v řadě skotských klubů (Queen's Park, St. Johnstone, Dunfermline, Glasgow Rangers, Falkirk, Ayr United), v 317 zápasech vstřelil 170 gólů.
Největší úspěchy: s Manchesterem United získal třináct mistrovských titulů, dvakrát vyhrál Ligu mistrů (celkem čtyřikrát byl ve finále), získal i Interkontinentální pohár, vítězství v mistrovství světa klubů, v Poháru vítězů poháru (PVP) a řadu triumfů v anglických pohárových soutěžích; s Aberdeenen vyhrál třikrát skotskou ligu, PVP i Superpohár; celkem získal s United, Aberdeenem a St. Mirrenem 49 trofejí.

Ocenění: mnohonásobný nejlepší trenér anglické ligy a držitel řady trenérských cen FIFA a UEFA

Ostatní
- v roce 1999 byl královnou Alžbětou II. za své služby britskému fotbalu povýšen do šlechtického stavu; titul "sir" mu údajně přinesl na přímluvu premiéra Tonyho Blaira především historický trojnásobný triumf v sezoně 1998/99, kdy s United získal "double", tedy ligový titul a Pohár Fotbalové asociace a ve finále Ligy mistrů porazil Bayern Mnichov
- je považován za jednoho z nejúspěšnějších koučů všech dob; - z "Reds" během několika sezon udělal jeden z nejlepších světových týmů
- jeho pozici v Manchesteru v minulosti neohrozily ani mediálně ostře sledované spory s hvězdami United Davidem Beckhamem, Royem Keanem, Waynem Rooneym a dalšími
- v roce 2010 překonal klubový rekord legendárního Matta Busbyho, který na lavičce United působil nepřetržitě v letech 1945 až 1969
- v mládí se Ferguson živil jako dělník v glasgowských docích
- v letech 1996 až 1998 pod Fergusonem v United hrál český záložník Karel Poborský

Autor: