Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Konec frašky? Pravidlová komise uznala, že je nutná lepší definice hraní rukou

Nicolas Pépé oslabil Arsenal červenou kartou. foto: Reuters

Curych - Fotbalová pravidlová komise IFAB uznala, že pro případ hraní rukou je potřeba důkladnější definice v pravidlech. Zdůraznila však, že konečné posouzení hraní rukou v zápasech je na rozhodčích a ne každé zasažení míče horní končetinou je přestupkem proti pravidlům.
  21:38

Po změně pravidel v roce 2019 se považuje hraní rukou za přestupek, pokud paže hráče jeho tělo „nepřirozeně zvětší“ nebo pokud paži fotbalista zvedne nad hranici ramen. Nezáleží přitom, zda hráč trefí míč rukou úmyslně, nebo ne.

Smyslem úpravy bylo pravidlo zjednodušit, ale podle mnohých to mělo opačný efekt. Jedním z kritiků nové interpretace je i šéf evropské unie UEFA Aleksander Čeferin, jenž IFAB vyzval ke zvážení, zda by nebylo lepší vrátit se k předchozímu znění.

Dříve bylo primárně na rozhodčím, aby určil, zda hraní rukou bylo úmyslné, či nikoli. Podle Čeferina nová definice „vedla k nespravedlivým rozhodnutím, která se setkala s rostoucí frustrací fotbalové komunity“.

IFAB v dnešním tiskovém prohlášení po on-line jednání uznala, že interpretace upraveného pravidla „nebyla vždy konzistentní“ a že je potřeba jeho nová definice.

Portugalec Diogo Jota se trefil i proti Leicesteru.
Fotbalisté Liverpoolu nahání Jamieho Vardyho.

„Znovu ale zdůrazňujeme, že konečné rozhodnutí je na sudím a ne každý dotyk hráčovy ruky je přestupkem. Co se týče definice ‚nepřirozeně větší‘, měli by rozhodčí posoudit pozici ruky ve vztahu k pohybu hráče v dané fázi hry,“ uvedla IFAB.

Autor: