Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Konec ‚tribuny štafle‘? Policie je proti kreativitě fanoušků Bohemians, nedodržují opatření

Fanoušci Bohemians prokázali velkou kreativitu. foto: Facebook Bohemians Praha 1905.

Praha - Fotbalový klub Bohemians 1905 doporučil svým fanouškům, aby domácí utkání nesledovali ze štaflí před stadionem. Policie podle webu „Klokanů“ už nebude tolerovat podobné porušování vládních opatření proti šíření koronaviru v době nouzového stavu.
  16:51

Zprvu to byl úkaz, vynalézavost několika jedinců, postupně se z toho stala tradice a skupin přibývalo. Fanoušci na štaflích za zídkou Ďolíčku. S jejich podporou se však fotbalisté Bohemians musejí rozloučit, policie klub informovala, že shromažďování příznivců už nebude tolerovat.

Utkání 20. kola první fotbalové ligy: Viktoria Plzeň - Bohemians Praha 1905,...
Zleva Filip Kaša z Plzně, brankář Patrik Le Giang z Bohemians, Josef Jindřišek...

Vršovický celek o tom informoval na svých webových stránkách, fandům doporučil, aby na sobotní zápas 21. kola s Českými Budějovicemi nechodili.

„Klub je od samého začátku fenoménu štaflí za tuto aktivitu nesmírně rád. Přináší nám to podporu přímo při utkání i nevídaný mediální dosah a pozitivní reklamu,“ píše se v prohlášení.

„Avšak dodržování mimořádných opatření nouzového stavu České republiky musí zůstat nadřazeno zájmu klubu a jeho fanoušků, byť si o jejich smysluplnosti může každý myslet své.“

Bohemians byli informováni, že tolerance nebude pokračovat. Důvody jsou logické, souvisejí s aktuální situací v republice.

Karanténa na Letné má důsledky. Sparta kvůli covidu odložila zápasy s Příbramí a Jabloncem

V nouzovém stavu je omezený pohyb osob a to, jak upozorňuje klub, nejen v noci od 21 hodin do 4:59, ale také přes den kromě výjimek. „Do kterých ovšem návštěva fotbalového utkání nepatří,“ zmiňují Bohemians. 

Samotné shromáždění většího počtu fanoušků na štaflích ve Sportovní ulici lze posoudit coby porušování mimořádných opatření, při posledním domácím duelu se Sigmou Olomouc navíc policie zaznamenala opakované stížnosti.

„Shromažďování, nedodržování rozestupů, nenošení roušek. Takové stížnosti jsou relevantní a policie je musí řešit, přestože v předchozích případech docházelo z její strany k velké toleranci, které si jako klub velmi vážíme,“ uvádějí Bohemians. K tomu docházelo k pití alkoholu na veřejnosti, což je zakázáno.

Zástupci klubu se podle prohlášení s fanoušky, kteří si nechtěli nechat ujít zápasy oblíbeného klubu navzdory zavřeným ligovým stadionům, snažili diskutovat. I hlasatel během utkání upozorňoval na nutnost dodržovat opatření. Policie ale viděla jejich porušování, hlášení nezabralo.

Fenomén štaflí začal v Ďolíčku v květnu, kdy se na restartovanou nejvyšší soutěž, přerušenou pandemií koronaviru, začali pomalu vracet příznivci. Kluby však měly kvótu 300 osob, do níž se obvykle vešli partneři, sponzoři, držitelé VIP permanentek.

„Obyčejní“ příznivci se tak začali scházet za zídkou naproti hlavní tribuně, kde si postavili štafle či schůdky a fandili. Tradice jim vydržela, i na podzim, když se se zavřenými tribunami opět rozjel dříve přerušený současný ligový ročník, chodili podporovat Bohemians do Sportovní ulice, což ocenil mimo jiné útočník Tomáš Necid.

„Jsem rád, že nás takhle povzbuzují. Přijdou, sednou si na štafle a v téhle zimě vydrží devadesát minut koukat na zápas, což je super. Tímto bych jim chtěl poděkovat,“ nechal se slyšet po prosincové remíze 1:1 s Pardubicemi.

Některé příznivce neodradilo ani mrazivé, deštivé počasí na začátku února a sledovali domácí duel s Brnem.

Na doporučení klubu už by však ke stadionu chodit neměli.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!