Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta - Partizan 0:1, vyrovnaný souboj rozhodl brejk v závěru

Ondřej Čelůstka a Dominik Holec sledují, jak balon míří do brány Sparty. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Sparťanští fotbalisté jsou už po úvodním utkání blízko vyřazení z Konferenční ligy. V domácím zápase vyřazovací fáze neproměnili v prvním poločase dvě nadějné příležitosti, v závěru inkasovali z rychlého brejku a Partizanu Bělehrad podlehli 0:1. Vzhledem k tomu, jak v pohárech slabě hrají venku, jsou jejich šance do odvety v Srbsku nízké.
  23:34

Partizan rozhodně není soupeř, s kterým by Sparta měla vypadnout.

V úvodním duelu prvního kola vyřazovací fáze však využil svou první šanci v 78. minutě po prvním větším zaváhání sparťanské obrany. Vzápětí mohli domácí inkasovat podruhé, ale Holec je podržel. Jinak bylo ještě hůř.

„S výsledkem jsem spokojený. Náročný zápas, sice nebyl moc pohledný pro diváky, ale odehráli jsme ho velmi dobře takticky,“ řekl hostující kouč Aleksandar Stanojevič „Je to první poločas, moc dobře víme, že za týden v Bělehradě to budeme mít ještě hodně těžké.“

Sparťané se sice snažili, nebyli horším týmem, ale když to potřebovali, nemohli se opřít o bouřlivé publikum. Ministerstvo zdravotnictví odmítlo vyhovět sparťanské žádosti o výjimku z opatření při pořádání hromadných akcí, byť o páteční půlnoci omezení kapacity hlediště skončí.

Příští týden v odvetě potřebují sparťané vyhrát o gól, aby se šlo do prodloužení. V bouřlivé atmosféře, která je v Bělehradu čeká, to však budou mít nesmírně těžké.

Na Letné to byl vyrovnaný souboj, v němž měla ke gólu v prvním poločase rozhodně blíž Sparta.

Nechybělo moc, aby brankář Popovič nedosáhl na hlavičku Hancka. Nebo aby Karabec zblízka procpal míč do sítě, jenže trefil stopera Miletiče, který šel v poslední chvíli do skluzu.

Přitom líp začali hosté, byli aktivní, nebezpeční, stříleli tvrdě a přesně. Holec měl v prvních pěti minutách dva těžké zákroky po střelách z hranice pokutového území.

Strkanice mezi Ladislavem Krejčím (Sparta) a Nikolou Terzičem z Partizanu.

Sparťané se probrali záhy, byli živí, šli s míčem rychle dopředu, nespekulovali. Trenér Vrba oprášil sestavu z nedávného pohárového derby, nasadil mladíky a právě obránci Suchomel s Vitíkem vybojovali míč pro Peška, po jehož přesném centru zakončoval Hancko.

Ten pak sprintem přes půl hřiště připravil možnost pro Karabce. Další teenager v sestavě zakroutil přímý kop na zadní tyč, míč přeletěl všechny skákající hlavičkáře a skončil těsně vedle.

Domácím se hrálo dobře, hosté totiž nebyli dozadu tak urputní, jako soupeři v české lize. Ale po dvaceti minutách se hra uklidnila. Mužstva si uvědomila, že soupeře až příliš snadno pouštěla na dostřel a víc se začala soustředit na defenzívu.

Po přestávce v komorní atmosféře zápas klidně plynul bez vzrušujících okamžiků, chyběl mu náboj, drsné souboje, tvrdé zákroky. Hrálo se sice na polovině Partizanu, ale do šancí se sparťané probít nedokázali.

A tak se museli mít na pozoru při občasných výpadech srbského protivníka, který však dlouho nebezpečný nebyl. Nakonec mu vyšel jeden brejk po chybě ve sparťanské rozehrávce.

Domácí šli dopředu, když Krejčí starší dobře zastavil akci soupeře. Jenže křižný pas na Haraslína byl krátký, přistál přímo u nohou Zdjelara. Ten se nerozpakoval, poslal dlouhý pas za obranu, kam si zaběhl rychlý nizozemský útočník Menig.

Čelůstka, který nebyl po předchozím zákroku zcela fit ho nestíhal, Hancko ho špatně nabral a brankář Holec při vybíhání zaváhal. Menig ho tak snadno přehodil.

„Věděli jsme, že sparťané mají problémy s pasy za obranu. Když jsem získal míč, zvedl jsem hlavu a viděl, že je tam hodně prostoru. Tak jsem to zkusil a Menig to dokonale využil,“ líčil na tiskovce Saša Zdjelar.

Sparťané mohli vyrovnat v nastavení, Hancko prodloužil centr z rohu, ale Panák u vzdálenější tyči na míč nedosáhl.

Sparta tak odehrála další rozporuplné představení poté, co o víkendu proti Plzni, až v posledních dvaceti minutách vybojovala aspoň remízu 2:2.

I proto trenér Pavel Vrba udělal v sestavě několik změn. Nemohl využít potrestaného Wiesnera. Nechal sedět Panáka, Haraslína i Minčeva. 

Do obrany postavil Suchomela, jenž v evropských pohárech debutoval. Od začátku hrál Vitík, který podal v prvním poločase bezchybný, takřka perfektní výkon. Role tvůrce hry připadla Karabcovi, Hložek proháněl soupeře na levém křídle a na hrotu se bil Čvančara. Dál chyběl zraněný středopolař Krejčí mladší.

Krátce po půli se do hry dostali Haraslín, Dočkal, Krejčí starší či Panák, ale překlopit zápas na stranu Sparty se nepovedlo ani jim. 

Partizan je lídrem srbské ligy, z dvaadvaceti ligových zápasů dvacet vyhrál a dvakrát remizoval. Dostal jen šest branek. Tabulku vede o pět bodů před rivalem Crvenou zvezdou a míří k prvnímu titulu od roku 2017.

Ve stejném období mimochodem Sparta naposledy hrála vyřazovací část v pohárech. Odveta se hraje příští čtvrtek v Bělehradu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!