Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

FIFA schválila boj s korupcí, moc dostanou i ženy. Včetně Damkové?

Dagmar Damková se svým partnerem Romanem Berberem. foto:  Michal Šula, MAFRA

CURYCH - Mimořádný kongres Mezinárodní fotbalové federace schválil reformy, které mají pomoci zvýšit transparentnost FIFA potýkající se s korupční krizí. Pro zavedení reforem bylo 89 procent z 207 hlasujících delegátů, přičemž k přijetí stačilo 75 procent.
  12:00aktualizováno  15:40

Mimo jiné tak všichni vrcholní funkcionáři včetně prezidenta mohu být v budoucnu zvoleni maximálně třikrát na dobu čtyř let. Reformy mají začít platit do 60 dnů.

Přehled reforem schválených kongresem FIFA

- Prezident má především reprezentativní funkci. Má jeden hlas v nově vznikající dozorčí radě. Navrhuje generálního sekretáře. Ve funkci může být maximálně 12 let.

- Rada nahrazuje výkonný výbor a slouží jako dozorčí rada. Má 37 členů včetně prezidenta (dříve 25). Schvaluje provozní rozhodnutí. Zabývá se jen politickými a strategickými záležitostmi, nikoli obchodními. Členové mohou být ve funkci maximálně 12 let. - Generální sekretář se zabývá každodenními záležitostmi FIFA. Navrhuje ho předseda a volí Rada.

- Místo 26 stálých komisí bude jen devět komisí, v nichž budou externí experti.

- Etická komise a disciplinární komise musí být plně personálně nezávislé.

- Každá konfederace jmenuje do Rady alespoň jednu ženu. Rovnoprávnost žen a mužů je zanesena ve stanovách.

Kongres posvětil reformy, které už v prosinci schválil výkonný výbor FIFA. Vedle omezení počtu volebních období se výkonný výbor změní na dozorčí radu, která bude mít 36 členů a bude rozhodovat jen o politických a strategických záležitostech, nikoli o obchodních věcech. To má přispět k omezení moci vysokých funkcionářů.

Změna výkonného výboru na dozorčí radu má pomoci oddělit manažerské a politické funkce. Rada se bude starat o politiku a strategii, komerční záležitosti přejdou pod generální sekretariát. Členové rady budou voleni jednotlivými konfederacemi, revizní komise FIFA však prověří jejich poctivost. Rovněž se budou zveřejňovat odměny funkcionářů.

Součástí reforem je i povinnost, aby každá ze šesti konfederací vyslala do rady alespoň jednu ženu. Mezi nejvlivnější ženy v UEFA patří Češka Dagmar Damková, která je členkou komise rozhodčích, a mohla by tak být jednou z kandidátek.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!