130 let

Rvačka při zápase Trnava - Slovan. | foto: Hooligans.cz

Aktualizováno

Kontumace. Chuligáni se za rvačku na zápase Trnava - Slovan chválí, domácí přišli o body

Sport
  •   15:11
Fotbalisté Spartaku Trnava odnesli řádění fanoušků v nedělním šlágru slovenské ligy se Slovanem Bratislava kontumací, jejich rival tak na ně má nyní v čele tabulky tříbodový náskok. Rozhodlo o tom dnešní mimořádné zasedání Unie ligových klubů (ÚLK), které u našich východních sousedů řídí profesionální soutěže. Spartak se může proti trestu odvolat. O dalších trestech za nedostatečnou pořadatelskou službu rozhodne ve čtvrtek disciplinární komise.

Středeční zasedání ÚLK s ohledem na předchozí prohlášení Spartaku Trnava i Slovanu Bratislava slibovalo hodně výbušnou atmosféru. Nakonec ale prezident ÚLK Ivan Kozák dostál pravidlům, které v článku 82, odstavci 1 mluví jasně – v případě předčasného ukončení zápasu kvůli nezvládnuté pořadatelské službě, musí být duel kontumován ve prospěch hostí. A to přesto, že existují možnosti i na neudělení bodů ani jedné straně.

Unie navíc požádala disciplinárku o řádné přezkoumání vzniklé situace. Ta má zasedání ve čtvrtek, očekává se ale, že na tomto jednání ještě závěry v podobě trestů nepředloží.

Rvačka při zápase Trnava - Slovan.
Provokace fanoušků Spartaku, kteří jsou nad kotlem Slovanu.

Dá se očekávat, že čtvrtá kontumace v historii samostatné slovenské ligy bude mít ještě dohru. Jak mezi kluby, tak ze strany policie. Ostatně i ÚLK vyzvalo ve svém prohlášení o spolupráci bezpečnostní složky a žádá „o nastartování projektu sledování jednotlivých fanouškovských skupin s cílem dlouhodobého a preventivního programu“.

PROHLÁŠENÍ PREZIDENTA ÚLK IVANA KOZÁKA:

„V úterý dostaly všechny kluby podklady, dneska dorazili zástupci všech krom jednoho. Řešili jsme sportovní osud zápasu, debata byla férová a velmi dobrá. Dospěli jsme k názoru, že dle pravidel se bude zápas Trnava – Slovan kontumovat ve prospěch Slovanu. Rád bych se omluvil všem slušným lidem, rodinám a dětem na Slovensku za to, co se v neděli stalo. Máme za sebou těžkou ránu – jak fotbal, tak liga –, po které jsme museli vyvodit důsledky.“

Krom vzájemné osočování obou klubů, kdo za řádění chuligánů při nedělním šlágru slovenské nejvyšší soutěže, kteří ve 12. minutě zapříčinili přerušení duelu a ze kterého si odneslo zranění vyžadující nemocniční péči na šest lidí, se dnes ozvaly také obě zainteresované skupiny „fanoušků“.

I zde je vidět rozkol. Dle všeho mělo totiž dojít na vzájemný střet Slovanistů a Trnavských už před duelem. Oba tábory měly v zádech podporu spřátelených klubů – Bratislavští z Wisly Krakov a Austrie Vídeň, rivalové pak z Katovic a Baníku Ostrava.

Bitka měla proběhnout na domluveném místě pár hodin před nedělním duelem, jenže se tak nestalo a hordy o 170, respektive 180 mužích se tak rozhodly si vše vyříkat ručně až na trnavském stadionu.

„Věříme, že příště se setkáme s našimi soupeři i mimo zraky široké veřejnosti, kde už nebudou mít možnost utéct zpět na tribuny… Brzy na shledanou milí přátelé. Sportu zdar a fotbalu zvlášť,“ končí prohlášení fanoušků Slovanu.

„Celý den hodnotíme velice pozitivně, zároveň patří respekt i soupeři, který nám vyšel vstříc a rozdal si to s námi v devadesátkovém stylu. Naše koalice měla ten den připravena do boje cca 180 lidí,“ reagovali chuligáni druhé strany.

152. derby odvěkých rivalů by se mělo uskutečnit ve slovenské metropoli 26. února 2022…

Autor: Antonín Vavrda