Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kadeřábek odchází do Hoffenheimu, Kopice z Jablonce ulovila Plzeň

Sport

  11:05aktualizováno  11:56
PLZEŇ - Reprezentační obránce Pavel Kadeřábek definitivně opouští fotbalovou Spartu a posílí bundesligový Hoffenheim. Letenský klub už ovšem oznámil náhradu - zkušeného Markuse Steinhöfera. Přichází také Franci Litsingi z Teplic.

Pavel Kadeřábek ze Sparty (vlevo) a Fabián Slančík z Brna. foto: ČTK

„Jsem rád, že přestup přichází právě teď. Vím, že to pro Spartu nebylo jednoduché rozhodnutí, zvlášť v současné době můj přestup pro ni byl složitý. O to víc děkuju panu Křetínskému, že moji situaci pochopili a odchod mi umožnili,“ uvedl Pavel Kadeřábek na sparťanském webu.

Třiadvacetiletý pravý obránce je členem silné sparťanské generace hráčů narozených v roce 1992. 

V předminulé sezoně měl velký podíl na zisku double, tedy vítězství v lize i domácím poháru. Za uplynulou sezonu získal ocenění pro nejlepšího fotbalistu ligy.

Slavia mění po mizerné sezoně trenéra, Beránka střídá Uhrin mladší

Kromě Sparty je také oporou reprezentace, s níž bojuje o postup na mistrovství Evropy. 

Přesto se představí i na malém Euru do 21 let, které startuje ve středu večer.

Zároveň s Kadeřábkovým odchodem oznámil pražský klub, že na pravou stranu obrany získal německého beka Steinhöfera a do zálohy Litsingiho z Teplic. Toho ze společného působení dobře zná sparťanský kouč Zdeněk Ščasný.

„Teď sice neměl dobrou sezonu, ale dobře ho znám a vím, že je schopen zvednout kvalitu hry, když se týmu nedaří. Je výborný ve finální fázi, s tím teď máme trochu problém. Další jeho předností je, že může hrát tři až čtyři posty,“ uvedl Ščasný na konci května po posledním ligovém kole.

Kopic míří do Plzně, Tecl s Wágnerem na sever Čech

Fotbalová Plzeň a Jablonec uzavřely velký obchod. Jan Kopic přestoupil do Plzně, kde podepsal smlouvu na tři roky a dostal dres s číslem 10 po Pavlu Horváthovi. 

Čerstvý ligový mistr za žádaného reprezentanta poslal na sever Čech útočníky Stanislava Tecla a Tomáše Wágnera. Oba na přestup.

„Výrazně jsme zkvalitnili ofenzívu. Oba útočníci jsou zvyklí hrát pod tlakem o nejvyšší příčky v lize i v evropských pohárech,“ řekl jablonecký trenér Jaroslav Šilhavý.

I tak je to pro Plzeň výhodný obchod. Tecl s Wágnerem se v týmu neprosadili, Wágner poslední sezonu hostoval v Mladé Boleslavi a Tecl byl v Plzni jen náhradníkem.

Za dva nevyužité útočníky získává šampion špičkového hráče ligy, reprezentanta. Pětadvacetiletý Kopic je typem fotbalisty, který se do Plzně hodí svou rychlostí i šikovností.

 
„Podařilo se dotáhnout přestup, na kterém jsme pracovali dlouho. O Honzu jsme měli zájem už několik přestupních období. Letos bylo jednání konkrétní a rychlé.

Honza byl jeden z nejvýraznějších hráčů minulého ročníku ligy a věříme, že bude výraznou posilou,“ poznamenal Paclík.

Baroš končí v Ostravě. Nikdo z vedení se se mnou o smlouvě nebavil, řekl

Kopice v zimě chtěla Sparta, ale nebyla ochotna akceptovat částku přes dvacet milionů korun, navíc jablonecký majitel Miroslav Pelta ho ani pustit nechtěl. Co se nyní změnilo, že ho získala Plzeň? 

„Ani tak nešlo o finance. Pan Pelta měl vůbec mentální problém Honzu Kopice pouštět z Jablonce, a už vůbec ne ke svému konkurentovi. Dohodli jsme se den před odjezdem na Island,“ vysvětlil Paclík.

„Pro Honzu to je další krok v kariéře. Plzeň jsme zvolili i kvůli její profesionalitě,“ řekl Kopicův agent Pavel Paska.

„Neváhal jsem ani minutu. Chtěl jsem se posunout dál v kariéře, to mi Plzeň nabídne. Jablonci děkuji za všechno, strávil jsem tam krásné roky,“ prohlásil Kopic.

Kopic nejčastěji nastupuje na postu pravého záložníka, kde Plzeň má Milana Petrželovi a nováčka Egona Vůcha. Příchod Kopice znamená, že jeden z nich odejde.

Plzeň se na přestupovém trhu chová nenasytně, zbrojí na předkolo Ligy mistrů, na další sezonu, v níž chce obhájit titul. Její hlavní rival Sparta naopak, zdá se, spí.

Plzeň během června koupila z Příbrami Aleše Matějů a Jana Suchana, oběma je devatenáct a patří k nejtalentovanějším českým fotbalistům. Pak i záložníka Tomáše Kučeru, nejvýraznějšího hráče Jihlavy. Přestupem Kopice dosáhla vrcholu, protože lepší hráč mimo její kádr a ten sparťanský v Česku není.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...