Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Korejci smetli řecké obranáře 2:0 a jako první na MS slaví výhru

Sport

  14:21aktualizováno  18:24
PORT ELISABETH/PRAHA - První tříbodový výsledek na letošním světovém šampionátu se zrodil v úvodním zápase skupiny B mezi fotbalisty Jižní Koreji a řeckými exmistry Evropy. Asijský celek zvítězil 2:0, když se v sedmých minutách obou poločasů trefili Lee Jung-Soo a Park Ji-Sung.

Jižní Korea - Řecko (Park Ji-Sung střílí druhý gól). foto: Reuters

Tip na výsledek? Pro sázkaře snad téměř jistý kříž (remíza), to bylY předzápasové prognózy duelu Řecko-Jižní Korea. Asijský výběr, překvapivě čtvrtý tým z domácího mistrovství světa 2002, se však tipům rázně postavil.

DÁLE ČTĚTE

První příležitost měli Řekové - jak jinak, než po standardní situaci - ovšem Torosidis měl na malém vápně po krásném centru Katsuranise pořádně vychýlenou mušku. A tak udeřilo na druhé straně - překvapivě, po standardní situaci.

Jižní Korea - Řecko (míč v řecké síti).

Lee Jung-Soo se musel před řeckým brankářem na malém vápně až bát a narozdíl od Torosidise na druhé straně neměl problém trefit prázdnou branku - 1:0. Pokud byste čekali nátlak Řeků, pořádně byste se spletli. Svěřenci kouče Rehhagela (nyní již nejstaršího trenéra v historii MS - VÍCE ČTĚTE ZDE) sice měli míč ve svém držení, nic kloudného vymyslet ale nedokázali.

OHLASY PO ZÁPASE

"Být moji hráči trochu klidnější, mohli jsme jeden nebo dva góly ještě dát," řekl trenér Jihokorejců Huh Čung-mu.

"My měli standardku na to, abychom šli do vedení, pak ji měl soupeř a my při ní nedávali pozor. Postavili jsme tím protivníka na nohy, další chyby v obraně nás vyváděly z rytmu. Výhra Korejců byla zasloužená," uznal kouč poražených Otto Rehhagel.

Navíc překvapivě chybovali v obranné činnosti, těžkopádní stopeři Řeků nestíhali chytat korejské nájezdníky a ve 28. minutě mohlo udeřit podruhé - Park Ji-Sung však obtěžován obráncem v samostatném úniku trefil jen nohy řeckého gólmana. Ještě předtím navíc mohli Korejci kopat penaltu, postrčení Young-Pyoa řeckým bekem ale nechalo sudího Hestera klidným.

Již během patnácti minut druhé půle udělal kouč Řeků tři změny v sestavě, ke kýženému úspěchu však rošády v sestavě nevedly. Naopak, v 52. minutě se po dalším rychlém brejku středem řecké obrany gólově prosadil jihokorejský kapitán Park Ji-Sung.

"Rudí Ďáblové" váleli dál a v 63. minutě to mohlo být o tři góly, hlavička Ju-jonga však jen těsně minula břevno Tzorvasovy brány. Řecký gólman poté s obránce Vyntrou zabrnkali na nervy fanouškům Řecka, když jejich souhra málem skončila vlastním gólem.

Jižní Korea - Řecko (kouč asijského celku Huh Jung-Moo).

Ex-mistři Evropy se poté sice zvedli a zatlačili soupeře do obranné ulity, více než jedovku Gekase z hranice malého vápna v 81. minutě, kterou skvěle vytáhl nad břevno gólman Song-Rjong, z něj nevytěžili. Naopak, o dvě minuty později zachránil  Řeky od další pohromy po brejku do rozvrácené obrany a střele Jonga gólman Tzorvas.

Řekové tak ani ve čtvrtém duelu na světovém šampionátu ve své historii nevstřelili ani gól, naopak Jihokorejci rázně vykročili za svým cílem - postupem ze základní skupiny do vyřazovacích bojů.

MS ve fotbale - základní skupina B

Korea - Řecko 2:0 (1:0)
Branky: 7. I Čong-su, 52. Pak Či-song. Rozhodčí: Hester - Hintz (oba N. Zél.), Makasini (Tonga). ŽK: Torosidis (Řec.). Diváci: 31.513.

Korea: I Un-če - Čcha Tu-i, Čo Jong-hjong, I Čong-su, I Jong-pchjo - I Čong-jong (90. Kim Če-song), Ki Song-jung (74. Kim Nam-il), Kim Čong-u, Pak Či-song - Pak Čchu-jong (87. I Sung-jul), Jom Ki-hun. Trenér: Huh Čung-mu.

Řecko: Tzorvas - Seitaridis, Papadopulos, Vyntra, Torosidis - Karagunis (46. Patsatzoglu), Tziolis, Katsuranis - Charisteas (61. Kapetanos), Gekas, Samaras (59. Salpingidis). Trenér: Rehhagel.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...