Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kouč Bílek je s kvalifikací spokojený: S Rosickým se nemusíme bát

Sport

  8:00
PRAHA - Kvalifikační podzim mají čeští fotbalisté za sebou a pro trenéra Michala Bílka nadešel čas zhodnotit první část cesty na Euro 2012. "Chtěli jsem mít devět bodů, ale máme jen šest. Přesto musíme být spokojení, protože jsme v tabulce na druhém místě," řekl včera kouč. Co mu tedy poslední reprezentační sraz ukázal? Z čeho vlastně může mít radost a co ve hře jeho svěřenců ještě skřípe?

Jan Polák, Tomáš Rosický, Petr Čech. foto: ČTK

GRAFIKA (po kliknutí se otevře):
Reprezentace_grafika

Baráž je reálnou metou: Po zářijové porážce s Litvou začali čeští fanoušci malovat čerta na zeď. Dvěma vítězstvími v uplynulém týdnu se ale národní tým vrátil do hry o postup a ve své kvalifikační skupině obsadil druhé místo, zajišťující postup do baráže. "Na stejné příčce musíme i skončit. Proto je tlak pořád stejně velký. K cíli ještě vede dlouhá a složitá cesta," uznal Bílek. Až k přeskočení Španělska ale jeho ambice nemíří. "Mistr Evropy a světový šampion si první pozici nenechá utéct," odmítl trenér.

CO PŘINESLY PODZIMNÍ BITVY O ME 2012

Nejlepší střelec:
Klaas-Jan Huntelaar (Niz.) 8 gólů: Nizozemsko vyhrálo všechny čtyři zápasy a hlavní podíl na tom měl jeden muž: Klaas-Jan Huntelaar. Bývalá hvězda Ajaxu se sice neprosadila v Realu Madrid ani AC Milán, v podzimní části kvalifikace ale září. Ve čtyřech utkáních dal osm gólů ze dvanácti svého týmu. Tedy o pět branek více než celý český tým.

Nejlepší tým:
Německo 4 vítězství, skóre 13:1:
Jen čtyři týmy zatím odehrály zápasy kvalifikace bez ztráty jediného bodu – Španělsko, Norsko, Nizozemsko a Německo. Dva posledně jmenované celky navíc již sehrály čtyři utkání. Za nejlepší tým vybíráme Německo, které dalo nejvíce branek (13) a zvládlo i domácí utkání s Turky, kteří měli v hledišti jasnou převahu.

Nejhorší tým:
San Marino 0 bodů, skóre 0:21:
Který z fotbalových trpaslíků dostává největší výprasky? Bez jediného bodu i vstřelené branky zůstávají pouze celky Kazachstánu a San Marina. Zatímco ale Kazaši inkasovali "pouze" desetkrát, brankář Aldo Simoncini ze San Marina tahal míč ze své sítě už jedenadvacetkrát. Jeden gól si navíc dal sám.

Největší překvapení:
Černá Hora 4 zápasy, 10 bodů:
Ve skupině G měla být Černá Hora v konkurenci Anglie, Švýcarska a Bulharska jen do počtu. Opak je pravdou. Černohorci sice vstřelili jen tři branky, ale každá z nich znamenala vítězství. Cenný bod za remízu 0:0 si navíc odvezli i z Anglie a jsou jasně první ve skupině. Minimálně baráž je hodně blízko.

Největší propadák:
Arménie–Slovensko 3:1: Po dvou utkáních to vypadalo, že Slováci jasně míří na další šampionát. Účastníci mistrovství světa v JAR vyhráli i v Rusku a jasně vedli skupinu. Pak ale přišel šok v podobě tříbrankové prohry na hřišti Arménie – až 105. týmu světového žebříčku. Výběr trenéra Weisse to bude mít hodně těžké. Momentálně je až čtvrtý.

Šancí je hodně, gólů málo: Tradiční bolístky s neproměňováním vyložených příležitostí se reprezentační střelci nemohou zbavit. "Musíme je začít proměňovat, protože se tím připravujeme o body," zlobil se Bílek. Přesto byl prý s výkonem všech kanonýrů spokojený. "Magera mě nezklamal, trefili se Kadlec s Necidem a střídající Bednář rozhýbal naši hru. Nemám jim co vyčíst," krčil rameny. Jak zlepšit koncovku však neprozradil. Spíš spoléhá na to, že se uzdraví Milan Baroš a přinese s sebou i góly. "On je pro mě pořád jasným útočníkem číslo jedna," dodal.

Kapitán se vrací do formy: Záložník londýnského Arsenalu Tomáš Rosický už dlouho nepřevedl v reprezentačním dresu výkon jako v posledních dvou zápasech. Vždyť nahrál na všechny tři české góly a ve středu pole zase převzal roli vůdce i tvořitele nebezpečných šancí. "Naše hra na něm stojí i padá. Doufám, že mu dobré zdraví vydrží až do konce kvalifikace. Pokud ano, nemusíme se bát neúspěchu," přiznal Bílek.

Hra se ještě musí zlepšovat: Po úterní výhře 2:0 s Lichtenštejnskem prohlásil Rosický, že český tým nemá potřebnou techniku a neumí držet míč. Také Bílek ví, že je výkon jeho svěřenců důkazem zlepšení, ale k ideálu má ještě daleko. "Neustále nabádáme hráče, aby si balonu víc vážili. Zbytečné ztráty nás pak připravují o hodně sil. Rezervy pořád máme, tak na nich musíme pracovat," pravil trenér. Jedno se teď reprezentantům ale upřít nedá – konečně se po trávníku neplouží jako těla bez duše, ale hrají s plným nasazením. "A to mě těší, máme na čem stavět," radoval se Bílek.

Nemusí se bát postavit mladíky: Jedinečnou možnost prokázat svůj talent jako nejmladší hráč v základní sestavě národního týmu Václav Kadlec nepromarnil. Osmnáctiletý útočník Sparty se trenérovi za důvěru hned odměnil gólem do sítě outsidera. "Je to skromný a tichý kluk, ale na hřišti z něj vyzařuje velké sebevědomí. Má předpoklady být hvězdou," chválil mladíka Bílek. Sázka na stopera Marka Suchého se povedla méně. "Čekal jsem, že bude jistější. V druhém utkání se ale hodně zlepšil," vyprávěl holohlavý kouč. Další hráče z týmu do jednadvaceti let, kteří v úterý stvrdili postup na Euro své věkové kategorie, však povolávat nehodlá.

ANKETA LN: KTERÝ ČESKÝ FOTBALISTA VÁS NEJVÍC POTĚŠIL?

Josef Csaplár (trenér): "Tomáš Rosický sice podal kvalitní výkon, ale to se od záložníka jeho kvalit a zkušeností přece očekává. Daleko víc mě potěšila kvalita a aktivita krajních obránců Zdeňka Pospěcha s Michalem Kadlecem. Jsou prototypem rychlých moderních beků, kteří do dnešního fotbalu patří. V Česku jsou nedostatkovým zbožím, a proto je dobře, že je máme. Držím jim palce."

Ladislav Vízek (majitel bronzu z ME 1980): "Jsem rád, že Tomáš Rosický zase ukázal svou fotbalovou extra třídu. I když se to od něj více méně čekalo, stejně mohu říci, že mě příjemně překvapil. Uvědomil si, že na něm národní tým stojí, a tak držel taktovku, létal po hřišti a přihrál na všechny naše góly. Doufám, že se jeho kvalitě začne přibližovat i Jaroslav Plašil a někteří další reprezentanti. Jinak mě samozřejmě potěšil debutant Václav Kadlec, který pomalu ukazuje, jak velký talent v sobě má."

Antonín Panenka (mistr Evropy z roku 1976): "Jednoznačným pilířem naší obrany byl obránce Roman Hubník. Udržuje si stabilní a sebejistou výkonnost. Navíc dokázal rozhodnout zápas se Skotskem. Bezkonkurenčně nejlepším Čechem se ale stal Tomáš Rosický. Zatímco ostatní si pomáhali přihrávkami dozadu a zpomalovali útočné akce, on se dral jen dopředu."

Pavel Kuka (finalista Eura 1996): "Nejvíc mě nadchnul obránce Michal Kadlec. Má parametry světového beka a je škoda, že ho trenér Michal Bílek proti Litvě postavil na stopera, kam nepatří. Svou mimořádnost předvedl hlavně v utkání s Lichtenštejnskem. Své si odchytal i brankář Petr Čech a Tomáše Rosického bych zařadil mezi ty, co nezklamali. Možná jsem na něj moc přísný, ale pořád si myslím, že umí hrát daleko lépe."

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!