Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kouč Bílek žádá proti Japonsku lepší výkon

Sport

  8:00
JOKOHAMA/PRAHA - Před zaplněným stadionem, kde se hrálo finále MS 2002, se pokusí fotbalová reprezentace napravit chabé vystoupení proti Peru. Proti Japonsku to v Jokohamě nebude mít vůbec lehké, domácí dávají dopředu najevo značné sebevědomí.

Španělsko - Česko (kouč Michal Bílek). foto: ČTK

Až třetí zápas turnaje Kirin Cup rozhodne o jeho vítězi. Předchozí dva duely skončily shodně bez branek, a tak každý vstřelený gól v utkání Japonska s Českem bude mít klíčový význam. Zatím jsou ve hře o putovní pohár a 100 000 dolarů všechna tři mužstva včetně Peru, které už z Japonska odcestovalo po dvou remízách 0:0.

Do turnaje vstoupil český celek rozpačitě, remízu jen ubránil – teď by měl působit odvážněji. "Proti Japonsku počítám s lepším výkonem. Soupeř není sice tak technicky vyspělý jako Peru, o to více má ve své hře disciplíny, výbušnosti a zarputilosti," prohlásil trenér Michal Bílek.

Češi se přesunuli náročnou šestihodinovou cestou autobusem do Jokohamy, už v neděli absolvovali jediný trénink na stadionu, kde získala Brazílie před devíti lety titul mistrů světa. V Jokohamě panuje velké dusno, teploty se přes den blíží 30stupňovým hodnotám, ale večer se ochladilo a nižší teplota by měla být i v úterý.

V Jokohamě mají trávník, na kterém je čest si zahrát
Také pro Japonce jde o významnou přípravu. Na začátku roku vyhráli mistrovství Asie a věří, že Kirin Cup zůstane v jejich držení. "Chceme je rozdrtit," citují záložníka Keisukeho Hondu japonská média. Na souboj s brankářem Petrem Čechem se japonští fotbalisté připravovali i při posledním tréninku. "Je veliký, má dlouhé ruce, proto je třeba v zakončení mířit ještě přesněji než normálně. Proto jsme trénovali speciálně střelbu, snad nám to pomůže," prozradil záložník Jasuhito Endo, který se v roce 2009 stal nejlepším asijským fotbalistou.

Český fotbal dostane možnost představit se ve vyprodané jokohamské aréně pro 72 tisíc diváků, kde se kromě finále MS hrálo několikrát mistrovství světa klubů, Pohár FIFA a je také důležitou baštou japonské reprezentace. Naposledy zde domácí tým prohrál před pěti lety 0:1 s Ghanou. Třináct let provozu se už na vzhledu stadionu mírně projevilo a barvy na ochozech jsou trochu vybledlé, ale trávník je stále dokonalý. Skoro se dá říct že výjimečný. "Je čest si na něm zahrát," liboval si po tréninku vyhlášený technik Milan Petržela.

Autoři: ,

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč