Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kouč fotbalistů Bílek: Věřím, že jsme silnější než na podzim

Sport

  17:29
OLOMOUC - Kouč fotbalové reprezentace Michal Bílek věří, že tým je před jarním pokračováním světové kvalifikace silnější než při jejím podzimním rozjezdu. Přeje si, aby dobrá nálada týmu vydržela i po pátečním duelu s Dánskem. Zápas v Olomouci vnímá jako jeden ze zásadních kroků na cestě za vysněnou účastí na turnaji v Brazílii v příštím roce.

Trenér českých fotbalistů Michal Bílek foto: ČTK

Bílek si po dlouhé době může užívat nebývalou pohodu, neboť po výhrách v přípravných zápasech se Slovenskem a v Turecku není pod mediální "masáží" jako dříve. "Věřím, že jsme silnější než na podzim, kdy jsme nebyli v optimální pohodě. Ale jestli to tak opravdu je, se ukáže až v pátek," uvedl Bílek k utkání se severským týmem, který zatím v kvalifikaci ve třech duelech nasbíral jen dva body. "Kdybychom v pátek vyhráli, Dánsko by bylo už ve velmi těžké situaci," řekl.

Kouč je teď plný optimismu, který mu dodaly poslední dva úspěšné výsledky v přípravě a také prakticky kompletní kádr, s nímž může pracovat. Pochvaluje si i to, že v posledních měsících vzrostla konkurence, když do týmu nahlédli třeba záložníci Ladislav Krejčí s Bořkem Dočkalem a navíc se poprvé od října vrátil i dřívější tahoun Tomáš Hübschman. "Už dřív jsem říkal, že na jaře na tom budeme lépe. Zlepšil se zdravotní stav hráčů, pomohly nám poslední dva zápasy i to, že se objevili další hráči, kteří využili svoji šanci a mužstvo dokázali oživit," prohlásil Bílek.

"Hráči vědí, co můžeme získat, nebo naopak ztratit."

Ví ale, že zdánlivá idyla se může také rychle rozplynout. A to v případě výsledkových klopýtnutí proti Dánsku či v úterním duelu v Arménii. S odstupem Bílka mrzí říjnová domácí bezbranková remíza s Bulharskem, po níž celý tým zdrtila všeobecná kritika za málo atraktivní herní projev. "Jsme pod tlakem pořád. V posledním kvalifikačním zápase jsme remizovali a každá další ztráta by byla velkou komplikací. Všichni vědí, o co teď hrajeme. Hráči vědí, co můžeme získat, nebo naopak ztratit."

Těsně před kvalifikačním dvojzápasem mu ale stejně na tváři často hrál úsměv, což kontrastovalo s listopadovým duelem se Slovenskem, kdy se právě v Olomouci mluvilo o Bílkově odvolání z funkce jako o téměř hotové věci. Následné dvě výhry ale pozici kouče zase posílily. "Dobře vnímám, že atmosféra je mnohem pozitivnější. Všichni to cítíme, ale je to relativní a během okamžiku se všechno může otočit. My to ale dopustit nechceme," řekl. Před duelem s Dánskem řeší, jak poskládat základní sestavu, v níž vznikl zjevný přetlak.

"Zatím vůbec nejsem rozhodnutý, variant je víc. Hráči si v minulých zápasech řekli o místo v základu, ale také se nám někteří další vrátili po zranění. Máme z čeho vybírat," uvedl Bílek. Hlavní otázkou pro něj možná je, zda využije defenzivního záložníka Hübschmana ze Šachtaru Doněck, který nebyl u posledních dvou výher. Pro Bílka je ale hlavní, aby byl k dispozici kapitán Tomáš Rosický. Ten kvůli problémům s naraženým svalem až ve čtvrtek odpoledne vyrazil poprvé s týmem do ostrého tréninku. "Věřím, že Tomáš bude k dispozici," dodal Bílek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!