Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kouč Plzně Vrba: Potřebujeme zlepšit ofenzivu a být atraktivnější

Sport

  14:34
PLZEŇ - Přestože před dvěma týdny dovedl fotbalový kouč Pavel Vrba Viktorii Plzeň ke druhému mistrovskému titulu, před startem letní přípravy ví, že Západočeši mají na své hře co zlepšovat. Pro Vrbu jsou výstražným znamením domácí porážky se Slavií a Libercem ve finiši uplynulé sezony. Plzeň se podle něj musí zlepšit hlavně v ofenzivě, pokud chce myslet na hájení dobytých pozic a zopakovat předloňský průnik do prestižní Ligy mistrů.

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba foto: Mafra - Ladislav Němec

"Chceme být v nové sezoně atraktivnější, jako se nám to dařilo třeba před dvěma lety," řekl Vrba po pondělním úvodním tréninku v letní přípravě. Zatímco při premiérové jízdě za titulem v sezoně 2010/11 Západočeši nastříleli 70 branek, tentokrát jich dali 54. Dříve obávaná útočná jízda plzeňského týmu se především během jara několikrát zasekla. "Dát za sezonu přes 50 branek není úplně špatná bilance, ve venkovních zápasech se nám dařilo snad ještě víc, ale rádi bychom byli v tomto ohledu úspěšnější a v útočné fázi se zlepšili," uvedl Vrba.

Kouč těsně po skončení sezony zaznamenal i výrok šéfa plzeňského klubu Tomáše Paclíka, který naznačil, že tým potřebuje určité impulzy k tomu, aby se vrátil k dříve obdivované hře. "Majitelům klubu asi vadilo, že jsme se v domácích utkáních neprosazovali i přes velkou převahu tolik jako dřív. To byly případy zápasů se Slavií a Libercem, kdy jsme mohli pojistit naše vedení v lize... V těch zápasech jsme s ofenzivou určitě spokojení nebyli. Ale pan Paclík by jako správný podnikatel nejradši ligu vyhrával se 150 nastřílenými góly a 90 získanými body," líčil s úsměvem Vrba.

Viktoria Plzeň - Slavia Praha. Milan Petržela z Plzně (vpravo) a Vitali Trubila ze Slavie

Plzeňané se podle toho prý zařídí i na letním přestupovém trhu, Vrba naznačil, že by rád přivítal především útočně laděné hráče. Ale odmítl komentovat všechny spekulace, byť se v zákulisí třeba hovoří o tom, že Plzeň z Liberce chce přetáhnout forvarda Michaela Rabušice. Vrba se nevyjádřil ani k možnému návratu záložníka Milana Petržely z bundesligového Augsburgu.

Odchod Daridy je prý téměř vyloučen

"Řešme jména posil, až něco skutečně nastane. Když řekneme nějaké jméno, další kluby se o toho hráče hned začnou zajímat a jednání jsou pak složitější. Tak to v českém fotbale chodí a já nyní opravdu žádné spekulace komentovat nebudu," vysvětlil Vrba. I tak věří, že posily do svého týmu získá. Nejlépe před prvním červencem, kdy Plzeň odjíždí na herní soustředění do Rakouska.

Vladimír Darida slaví gól do sítě Hradce Králové.

Vrba chce do nové sezony vyrukovat s 20 hráči, před které bude velký úkol postavený už v polovině července, kdy Viktorii čeká úvodní vystoupení ve druhém předkole Ligy mistrů. Aby se Vrbův tým do věhlasné soutěže dostal, musí na své cestě odstranit tři soupeře - jako předloni, kdy Viktoria zdolala Pjunik Jerevan, Rosenborg Trondheim i FC Kodaň.  "Věřím, že v Lize mistrů můžeme být i letos," uvedl Vrba.

K účasti mezi klubovou elitou starého kontinentu se plzeňský klub hodně upíná, proto prý nepřichází v úvahu ani zásadní oslabení týmu. Podle Vrby je tedy takřka vyloučený odchod klíčového záložníka Vladimíra Daridy. "Minimálně na kvalifikaci Ligy mistrů tady zůstane, protože nikdo nám nedá tolik, co Liga mistrů. Takže to můžeme řešit třeba v zimě. V současné chvíli je to (přestup Daridy) víceméně nemožné," dodal Vrba.

Plzeň zahájila přípravu bez reprezentantů a kapitána Horvátha

Fotbalisté mistrovské Plzně zahájili letní přípravu na příští sezonu bez českých a slovenských reprezentantů i bez kapitána Pavla Horvátha, který doléčuje zranění palce. Osmatřicetiletý záložník místo úvodního tréninku zvolil individuální přípravu na kole a rehabilitaci. Ke spoluhráčům by se měl připojit asi příští týden.

Na úvodním srazu Viktore v plzeňském tréninkovém centru nebyli ani David Limberský, Václav Procházka, Vladimír Darida a Daniel Kolář, kteří byli v nominaci národního týmu na kvalifikační duel s Itálií (7. června) a měli posunutou dovolenou. Z podobných důvodů chyběli i hráči jednadvacítky David Štípek a Aleš Mandous.

Trenér Západočechů Pavel Vrba postrádal rovněž členy slovenského národního mužstva Mariána Čišovského, Marka Bakoše a Michala Ďuriše. Jejich krajan a brankář Matúš Kozáčik dostal od klubu prodlouženou dovolenou a vrátí se ve středu. Ostatní reprezentanti by se měli do přípravy zapojit příští pondělí.

Na úvodním setkání mužstva byli také fotbalisté, kteří strávili poslední sezonu nebo půlrok na hostování jako Tomáš Wágner a Petr Trapp (oba Příbram), Radek Šírl (Mladá Boleslav), David Vaněček (Jihlava) a Jakub Hora (České Budějovice). Jeho bývalý spoluhráč z Dynama Edgar Malakjan zatím zůstal v Arménii a o další budoucnosti s Plzní jedná. S A-týmem Viktorie trénuje i talentovaný bosenský záložník Mladen Veselinovič a další hráči juniorky.

V souvislostí s Plzní se spekuluje o několika posilách. Západočeši prý usilují o Tomáše Hořavu z Olomouce, libereckého Michaela Rabušice či o svého bývalého hráče Milana Petrželu, s nímž už se nepočítá v Augsburgu. Trenér Vrba potvrdil, že mužstvo v létě prodělá jisté změny, ale konkrétnější nebyl. "Nebudu komentovat žádné jméno. Netvrdím, že některé ze jmen nebylo osloveno, ale ve spoustě z nich střílí novináři vedle," řekl Vrba po tréninku novinářům.

Západočechy v nejbližších dnech čekají tři přípravné duely proti celkům z nižších soutěží (19. června Senco Doubravka, 22. června Rokycany a 29. června Sokolov). Od 1. do 9. července úřadující šampion absolvuje soustředění v Rakousku, kde se střetne se třemi protivníky, kteří jsou v jednání. První soutěžní zápas čeká Viktorii 13. července, kdy se utká s Jabloncem o český Superpohár. Poté 16., nebo 17. července nastoupí k úvodnímu zápasu druhého předkola Ligy mistrů.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...