Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kouč Hašek: O Slovince se během zápasu zajímat nebudeme

Sport

  18:11
PRAHA - UTKÁNÍ ČESKO-SEVERNÍ IRSKO ON-LINE NA WWW.LIDOVKY.CZ Soustředit se jen na vlastní výkon proti Severnímu Irsku a nepídit se po tom, jak si vede konkurenční Slovinsko na půdě San Marina. Tak bude znít základní pokyn trenéra české fotbalové reprezentace Ivana Haška k jeho svěřencům před posledním zápasem světové kvalifikace proti Severnímu Irsku.

Ivan Hašek. foto: ČTK

ON-LINE NA WWW.LIDOVKY.CZ

Hašek si přeje, aby Češi udrželi koncentraci jen na středeční dění v pražském Edenu. Až pak se mohou začít zajímat o osud Slovinska, jehož výsledek bude mít vedle výsledku proti Severním Irům klíčový význam při postupových vyhlídkách české družiny do baráže.

Hašek už podobnou situaci zažil na lavičce proti Polsku v sobotním duelu, kdy český tým extrémně zajímal výsledek zápasu Slovensko - Slovinsko. Ani tehdy se prý hráči nerozptylovali. "Nikdo se na utkání na Slovensku neptal. Až když střídal Rosa (Tomáš Rosický), tak se po tom pídil," líčil Hašek na dnešní tiskové konferenci.

Haška nijak neznepokojuje skutečnost, že podruhé během krátké doby budou Češi vedle nutnosti vlastního vítězství odkázáni také na výsledek souběžně hraného utkání. V sobotu je výhra Slovinců zarmoutila, teď je jejich poslední nadějí slovinská ztráta v San Marinu, což se vůbec nečeká. Je to ale jediná možnost, jak Haškův tým může konkurenta přeskočit na druhém místě a na poslední chvíli proklouznout do listopadových barážových bojů.

"Situace se tak vyvinula, ale my se chceme soustředit jen na vlastní výkon," opakoval Hašek. "Jde také o naši budoucnost, koeficient, každý bod může hrát roli při nasazení do losování před další kvalifikací. Rádi bychom potěšili i naše fanoušky a začali pracovat na tom, aby si zvykli chodit na zápasy české reprezentace, hlavně na české hvězdy," přál si Hašek.

Ten jenom s úsměvem pozoruje, jaké motivační prvky proudí z české strany do San Marina. Každý hráč fotbalového trpaslíka má například slíbeno 80 litrů piva, pokud oberou o body Slovince, když stejnou nabídkou v sobotu "pohrdli" Slováci. "Ale s tímhle jako předseda svazu ani trenér opravdu nemám nic společného.

Tyto aktivity jdou mimo mě," smál se Hašek. "Můžu si jen přát, aby hráči San Marina předvedli tak bojovný výkon jako nedávno proti nám v Uherském Hradišti, kde nás to i přes výhru dost bolelo," připomněl Hašek nedávné vítězství české reprezentace 7:0, po němž si ale hráči stěžovali na zákeřnou a tvrdou hru fotbalových amatérů.

Přestože se Češi pomalu smiřují s tím, že jim asi baráž unikne, Hašek se v týmu snaží udržovat jiskřivou náladu. Třeba v pondělí dopoledne své hráče na štiřínském zámku nechal zajít na laserovou střelnici, kde se mužstvo bavilo při střelbě na virtuální kachny. "Kluci stříleli jako o závod, při zápase s Polskem mi to hlavně na začátku na hřišti trochu chybělo. Tak jsme to teď zkusili zvednout na plátně, a kdyby nám to tak šlo i ve středu s Iry, byli bychom rádi," žertoval Hašek.

Před sobotním utkáním s Polskem hráčům pro navození bojovné atmosféry pouštěl i záběry z oslav před čtyřmi lety, kdy postoupili na mistrovství světa z baráže přes Norsko. Podobný motivační prvek chystá i na středu. "Něco zase plánujeme," prohlásil tajemně Hašek.

Rychle smetl ze stolu otázku, zda bude utkání v Edenu jeho posledním na reprezentační lavičce a své místo přenechá dosavadnímu asistentovi Michalu Bílkovi. "Tyto debaty teď nejsou na pořadu dne. Vrátíme se k tomu až po zápase," vzkázal Hašek.

Autor: