130 let
Didier Deschamps

Didier Deschamps | foto: Reuters

Deschamps musel zatřást stromem. Kouč Irů hodil prohru na kratší odpočinek

Sport
  •   22:00
LYON - Trenér irských fotbalistů Martin O’Neill si po prohře v osmifinále mistrovství Evropy s Francií 1:2 stěžoval na to, že domácí výběr měl o tři dny delší čas na přípravu na utkání a na odpočinek. Francie totiž skupinu dohrála už minulou neděli, zatímco Irsko až ve středu, kdy svedlo těžkou bitvu s Itálií, která stála tým hodně sil.

„Tři dny jsou v tomto případě neskutečně velká porce času a pro jeden z týmů to je obrovská výhoda,“ řekl O’Neill na pozápasové tiskové konferenci. „Vím, že jsme o tom věděli dopředu, ale zrovna my jsme si vytáhli to krátké stéblo. Ale to nic nemění na tom, že Francie je opravdu dobrý tým a přeji jí hodně štěstí,“ dodal.

Mrzelo ho, že se Irům nepovedlo udržet vedení po penaltě Bradyho z 2. minuty ještě o něco déle. „Kdybychom byli schopni udržet vedení ještě o šest či sedm minut déle, tak by Francie začala panikařit. Pak bychom měli šanci,“ mínil O’Neill.

Francouzi přežili rychlý úder Irů a dva góly Griezmanna je poslaly dál

S výkonem svých svěřenců byl i přes porážku spokojený. „Hráči do toho nemohli dát více. Vydali se ze všech sil a jsem na ně opravdu pyšný. Věřím, že i naši fanoušci,“ doplnil.

Právě fanoušci Irska podle něj zaslouží stejný potlesk jako fotbalisté. „Naši fanoušci byli naprosto úžasní. Po zápase nám deset minut tleskali vestoje. O to více hráče mrzí, že jim neumožnili další zápas. Dodávali hráčům energii. Nemohu být na naše fanoušky více hrdý. Chovali se opravdu neuvěřitelně a udělali velkou reklamu naší zemi,“ prohlásil O’Neill.

Deschamps musel zvýšit hlas

To jeho protějšek - Didier Deschamps - připustil, že v poločase osmifinále evropského šampionátu s Irskem musel výrazně zvýšit hlas. Požadovaný efekt to přineslo, jeho svěřenci ve druhé půli otočili zápas a vyhráli 2:1.

„Musel jsem zvýšit hlas. Bylo třeba trochu zatřást stromem a probudit hráče,“ popsal Deschamps poločasovou atmosféru. „Ale na týmu bylo vidět, že všichni jdeme za jedním cílem. I hráči z lavičky ty na hřišti podporovali a nepochyboval jsme, že to otočíme,“ prohlásil francouzský kouč.

Němci si proti Slovákům zastříleli a vyhráli 3:0. Kozáčik navíc chytil penaltu

Vyšlo mu i poločasové střídání, když místo defenzivního záložníka N’Gola Kantého poslal do hry křídlo Kingsleyho Comana. „Irsko bylo dost zatažené, proto bylo hlavním záměrem střídání dostat Griezmanna na hrot vedle Girouda. Coman pak měl zlobit svou rychlostí na křídle,“ popsal Deschamps. Tah mu vyšel, jelikož Griezmann dal oba góly a druhý právě po spolupráci s Giroudem, který mu sklepl míč.

Francii k obratu pomohli i fanoušci, kteří spolu s irskými příznivci vytvořili skvělou atmosféru. „Náš tým nutí každého si ho zamilovat. Vzbuzujeme hodně emocí a tady v Lyonu to bylo poznat. Měli jsme skvělou podporu,“ těšilo Deschampse.

„Věděl jsem, že to bude těžké utkání. O to více, když se Irsko ujalo vedení. Ukázali hodně odhodlání, ale to i moji hráči. Moc si tohoto vítězství cením,“ dodal Deschamps.

Autor: ČTK