Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kouč Slavie Rada: Bojím se, aby se krize neprohlubovala

Sport

  19:00
PRAHA - Fotbalovou Slavii dělí dva body od sestupu. Prohrála pětkrát v řadě. A vážnost situace si uvědomuje i trenér Karel Rada.

Bývalý trenér české reprezentace Petr Rada se stal koučem pražské Slavie

V zimní přípravě byly přitom výsledky mužstva povzbudivé, Slavia dokonce vyhrála Tipsport Cup. Hned na úvod jara však přišla porážka 1:2 v Olomouci. Berete to jako sprchu?
Je to mrzuté. Tím spíš, že to byl další zápas z mnoha, který jsme měli dobře rozehraný, dokonce jsme vedli, a nakonec nemáme ani bod. A zase nás srazily vlastní chyby, tentokrát bohužel zkušených hráčů, čímž mám na mysli hlavně chybu brankáře Čontofalského při druhé brance. Tyhle věci, které se nám opakovaně stávají, asi žádným tréninkem odstranit nemůžete. Čontimu nic nevyčítám, je to jeden z nejlepších brankářů v lize, ale faktem je, že laciné góly nás srážejí. Co je platné, že hrajeme hezký fotbal, že jsme Olomouc ve druhém poločase přehráli, když nemáme body. Nejsme v dobré situaci, ale musíme se z toho dostat už kvůli fanouškům, kteří za námi pořád věrně stojí, klobouk dolů před nimi. Potřebujeme už protrhnout protivnou sérii porážek, rozhýbat to. Ve Slavii už teď není ten správný čas hrát na krásu.

 Máte relativně mladý kádr - nemáte strach, zda s ním nepříznivé výsledky nezacloumají?
Upřímně, bojím se toho. Bojím se, aby se krize neprohlubovala, aby na mladých nezanechávala stopy. Když teď v Olomouci chyboval Čontofalský, o něj strach nemám - už není vyjukaný a navíc dobře ví, že mu nedále věřím, že z jednoho kiksu nedělám závěry. Ale mladé hráče asi tyhle nepříjemné výsledky sráží. Na druhou stranu se s tím musí vyrovnat: kdo hraje za Slavii, musí s tlakem počítat. Při vší úctě k Hradci nebo Budějovicím, proti Slavii se každý chce vytáhnout a soupeř maká dvakrát tolik.

Můžete coby trenér mladým hráčům v tomto směru nějak pomoci?
Já na psychologii ve fotbale moc nevěřím, ale samozřejmě se snažím hráče přesvědčit, že se není čeho bát. Právě ze strachu totiž vznikají chyby, takže ho musíme odbourat. Velmi nám pomůže, když se chytneme nějakým vítězstvím. A velmi nám také pomůže, když konečně vyhrajeme venku.

Venkovní výhru jste dosud jako trenér Slavie nezažil.
Přitom několikrát jsme k ní byli blízko, třeba v Hradci nebo Liberci. Ale pořád nic. Člověk si říká, že musí mít trpělivost, jenže tu asi nejde mít donekonečna. Situace ve Slavii teď není příjemná, ani pro mě, ani pro hráče, to vám můžu říct. Jenže nedá se nic dělat, musíme z ní vyskočit. Jednou z velmi pozitivních zpráv, které by nám k tomu měly určitě pomoci, je zvýšená konkurence v týmu. Kádr máme rozhodně širší než na podzim.

Mimo jiné i v útoku, že? Jak jste byl vlastně v Olomouci spokojen s novou posilou Feninem? A bude hrát i neděli proti Mladé Boleslavi?
S Martinem Feninem jsem byl spokojen, samozřejmě až na to, že nedal gól. A ano, právě v útoku máme širší výběr, je tu Škutka a Škoda a oba se v Olomouci coby střídající fotbalisté také jevili v útoku slušně. Ještě nejsem rozhodnutý, koho pošlu do útoku proti Boleslavi, ale tohle jsou příjemné starosti. Nemám příliš důvodů po jednom zápase s Martinem v sestavě točit, na tréninku pracuje velmi dobře, ostatně jako všichni hráči.

Můžete se tedy spolehnout, že za Slavii bojují srdcaři, které vy máte rád?
Kdo neunese tlak, těžko může v klubu jako Slavia být, nemůže být v žádném velkém klubu. Věřím, že mám ve Slavii odolné hráče, ale musíme si teď všichni připustit, že hrajeme o záchranu.

Nebylo by právě proto dobré udržet v týmu Lukáše Jarolíma, jehož zkušenosti by se mohly v určitých fázích záchranářského boje hodit?
Podívejte, rozhodnutí o Lukášovi udělalo vedení. Já s Lukášem neměl a ani teď nemám žádný problém, máme korektní vztahy. Ale to je zkrátka fotbal: Lukášův bratr David hrál spoustu let v Hamburku a nadešla chvíle, kdy také musel jít. Navíc si nemyslím, že bych v kádru neměl zkušené fotbalisty - je tady Kisel, Čontofalský, Hubáček, Dobrotka... Je jedno, kdo nastoupí. Jde o to, aby ti, co nastoupili, šli a udělali body.

Na rovinu: nepředstavoval jste si tuhle sezonu jinak? Neříkal jste si třeba, že by Slavia mohl hrát o poháry?
O pohárech ode mě v této sezoně a ani před ní rozhodně nikdo nic neslyšel. Pravda ale je, že jedenácté místo je špatné, musíme být nespokojeni a já nehledám výmluvy, jsem pod tím podepsaný. Věřím ale tomu, že takhle dole neskončíme. Apeluji na hráče, že je pořád slušná a reálná možnost skončit v horní polovině tabulky, že sezonu musíme důstojně dohrát. A po ní už cíle musí být a budou jiné. Uvědomuji si, že není možné, aby klub jako Slavia hrál tři čtyři roky o desáté místo.

Autor: